Kleurenpsychologie: wat zeggen jouw ‘brand colours’ over je merk?

Kim Nieuwpoort
mei 26, 2023
5 min lezen
Kleurenpsychologie: wat zeggen jouw ‘brand colours’ over je merk?
Kim Nieuwpoort
mei 26, 2023
5 min lezen

Verdwijnt je merk een beetje in de massa? Of heb je het gevoel dat je doelgroep niet aansluit bij jullie boodschap? Misschien is het dan tijd om je merk in een nieuw, kleurrijk jasje te steken! Kleurenpsychologie is jouw geheime wapen om een merkstrategie te maken die echt pakt. Kleuren roepen emoties op, dus kies de juiste tinten om je merk op de kaart te zetten. Of je nu vertrouwen wilt uitstralen, of bruisend creatief wilt zijn, kleuren gaan je daarbij helpen.

In deze blog lees je meer over

  • Wat is kleurenpsychologie?
  • De kracht van kleurenpsychologie
  • Aan de slag met kleurenpsychologie
  • Welke kleuren geven welk gevoel?
  • Kleurenpsychologie voorbeelden in de praktijk
  • Tips voor het toevoegen van kleur aan je merk
  • Tijd voor een kleurexplosie!

Wat is kleurenpsycholgie?

Met kleurenpsychologie onderzoek je wat voor effect een bepaalde kleur heeft op emoties, gevoelens en gedrag. Wat kan een online marketeer hier dan mee? Door dit te begrijpen, kan je goed inspelen op het bereiken en overtuigen van jouw doelgroep. Merken maken hier dan ook veelvuldig gebruik van. Maar welke kleuren passen bij jouw merk? Snap de psychologie achter kleuren en je bent al een heel eind. Wist je dat blauw vaak vertrouwen en professionaliteit uitstraalt? En dat groen staat voor groei en balans? Door dit soort connecties te snappen, creëer je een visuele identiteit die aanspreekt.

De kracht van kleurenpsychologie

Kleuren doen iets met ons. Ze roepen gevoelens op en beïnvloeden ons gedrag. Door te snappen wat kleuren met mensen doen, kun je ze strategisch inzetten in je branding en marketing. Zo staat blauw vaak voor betrouwbaarheid – perfect voor bijvoorbeeld banken. Rood roept juist opwinding en passie op, ideaal voor onder andere entertainment- of sportmerken. Zo zijn er nog veel meer kleuren met hun eigen vibe. Groen straalt natuur en groei uit, een topkeuze voor milieubewuste merken. Paars daarentegen heeft iets chics en luxueus, perfect voor high-end merken. Er is een hele regenboog aan kleuren die je kunt inzetten om jouw merkwaarden over te brengen. Door de psychologie van kleur te snappen, kies je de perfecte kleuren voor jouw merk en kun je jouw doelgroep echt bereiken. Dus, klaar om kleur te bekennen?

Aan de slag met kleurenpsychologie

Nu komen we bij het leukste gedeelte: de perfecte kleuren voor jouw merk kiezen! Je kleuren moeten je doelgroep een bepaald gevoel geven, dus welke kleur spreekt hen aan? Richt je je op nieuwe moeders, gooi dan wat geel in de mix – pure blijheid! Werk je in de zorg? Blauw straalt vertrouwen uit, en dat wil je van een dokter.

Cultuurverschillen

Maar let op, er zitten wat haken en ogen aan kleurkeuze. Kleurvoorkeuren verschillen per cultuur, persoonlijke ervaring en context. Zo staat geel in het Westen voor vrolijkheid, maar in sommige Oosterse culturen betekent het rouw. Ook verschillende tinten van dezelfde kleur kunnen andere gevoelens oproepen. Knalrood staat voor passie en excitement, terwijl dieprood meer volwassen en verfijnd overkomt.

Praktische zaken

En dan zijn er nog de praktische zaken. Hoe zien je kleuren eruit op verschillende achtergronden? En bedenk dat bepaalde kleuren al sterk verbonden zijn met specifieke merken of industrieën. Dus hoe wil je je onderscheiden? Toch kan de juiste kleurkeuze wonderen doen voor je merk. Een goed palet weerspiegelt je merkwaarden en persoonlijkheid, plus het maakt je merk herkenbaar en betrouwbaar in je sector. Dus duik erin, experimenteer en kies kleuren die de juiste vibe geven aan jouw publiek!

Welke kleuren geven welk gevoel?

Blauw: vertrouwen, betrouwbaar, rustig.
Rood: spannend, gepassioneerd, urgent.
Groen: natuurlijk, vredig, groei.
Geel: gelukkig, optimistisch, warm.
Oranje: vriendelijk, creatief, energiek.
Paars: luxe, creatief, verfijnd.
Zwart: krachtig, elegant, verfijnd.
Wit: puur, simpel, schoon.
Grijs: neutraal, professioneel, kalm.

Onthoud, je kleuren moeten wel matchen! Een opvallende kleurcombinatie kan leuk zijn, maar je wilt niet op een negatieve manier opvallen. Kies kleuren die samen een mooi geheel vormen én de juiste associaties oproepen.

Kleurenpsychologie voorbeelden in de praktijk

Het gebruik van kleurenpsychologie is een krachtig instrument voor merken om merkherkenning te creëren en consumentengedrag te beïnvloeden.

 Neem bijvoorbeeld Netflix. Zij hebben rood en zwart gekozen, een combinatie die je vast bekend voorkomt. Juist, bioscopen en theaters! Deze slimme kleurkeuze helpt Netflix een band op te bouwen met hun publiek en hun positie als entertainment gigant – films en tv-series inbegrepen – te verstevigen.

netflix is een succesverhaal wat betreft hypergepersonaliseerde marketing

Een ander mooi staaltje kleurenpsychologie is Burberry. Hun kenmerkende bruine kleurenpalet linkt aan ouderwets erfgoed, en dat heeft geholpen om een sterke merkidentiteit op te bouwen die wereldwijd bij consumenten aanslaat. Door deze kleur te gebruiken, roepen ze een gevoel van traditie en geschiedenis op waarmee Burberry een trouwe klantenkring heeft weten te trekken die hun erfgoed en kwaliteit waardeert.

Kleurenspychologie Burberry

Tips voor het toevoegen van kleur aan je merk

Hier zijn onze top adviezen om met kleurenpsychologie in de spotlight te springen en je boodschap luid en duidelijk naar je doelgroep te communiceren:

  1. Leer je publiek kennen: Verschillende kleuren roepen verschillende gevoelens en betekenissen op bij verschillende mensen. Duik in de kleurvoorkeuren van je publiek en kies de kleuren die daarbij aansluiten.
  2. Context is key: In verschillende culturen hebben kleuren verschillende betekenissen. Denk goed na over de culturele context waarin je jouw merk promoot.
  3. Houd het simpel met kleur: Een regenboog aan kleuren kan overweldigend zijn en je merkboodschap vervagen. Kies een paar kleuren die je merk vertegenwoordigen en blijf trouw aan die kleuren.
  4. Gebruik kleur als spotlight: Felgekleurde accenten trekken de aandacht naar belangrijke informatie of call-to-actions in je marketingmateriaal.
  5. Balanceren tussen warm en koel: Warme kleuren (zoals rood, oranje en geel) brengen energie en opwinding. Koele kleuren (zoals blauw, groen en paars) stralen rust en vertrouwen uit. Speel met de balans tussen warme en koele kleuren om de juiste vibe bij je publiek te creëren.

Tijd voor een kleurexplosie!

Duik in de wereld van kleurenpsychologie, een onderwerp dat je merk écht een frisse wind kan geven. Echt, het is de moeite waard om een beetje te experimenteren. Met de juiste kleurencombi’s kun je namelijk de emoties en reacties van je doelgroep enorm beïnvloeden. Dus, zorg dat je dieper contact maakt met je publiek door precies de goede kleuren voor jouw merk te kiezen. En durf een beetje! Blijf niet hangen in de veilige kleuren die al je concurrenten ook gebruiken. Zet kleurenpsychologie in om op te vallen in de menigte.

Bezig met een nieuwe branding of misschien wel geheel nieuwe marketingstrategie? Lees dan hier met welke 5 stappen jij jouw marketingplan helemaal ready maakt.

Ook interesse in een specialist?

Ontmoet en vergelijk beschikbare marketeers.