Frederique Vergroesen - Endeavour Heroes

Meer weten? Neem contact op.

Met deze 5 stappen zet jij jouw marketingplan in elkaar

Met deze 5 stappen zet jij jouw marketingplan in elkaar​ - Endeavour Heroes
Frederique Vergroesen
Frederique Vergroesen
- 4 min lezen

Een goed doordacht marketingplan is van essentieel belang voor elk bedrijf, ongeacht of het zich richt op de consumentenmarkt (B2C) of op de zakelijke markt (B2B). Een marketingplan helpt bij het bepalen van de doelgroep, het opzetten van campagnes, het ontwikkelen van producten of diensten en het bepalen van de marketingstrategie. In deze blog deel ik 5 stappen met je om een effectief marketingplan in elkaar te zetten.

1. Bepaal de doelgroep

Voordat je begint met het ontwikkelen van een marketingplan, wil je weten wie je doelgroep is. Voor B2C bedrijven is de doelgroep meestal gemakkelijk te bepalen, omdat je je richt op de eindgebruiker. 

Bij B2B bedrijven ligt het wat complexer. Je moet niet alleen rekening houden met de persoon die jouw product of dienst gebruikt, maar ook met degenen die de aankoopbeslissing maken. Het is noodzakelijk om zowel de gebruiker als de beslisser hier in kaart te brengen om een goed begrip te krijgen van de doelgroep.

Tip: Maak een klantpersona. Dit is de ideale persoon die jouw product koopt of dienst afneemt en representeert jouw doelgroep.

2. Concurrentieanalyse

Voordat je begint met het opstellen van een marketingplan, is het van belang om te weten wat de concurrentie doet. Een concurrentieanalyse helpt je om te begrijpen wat concurrenten doen en hoe jij je kan onderscheiden. Voor B2C bedrijven is het belangrijk om de verkoopcijfers, doelgroep, demografie en geografie van de concurrenten in kaart te brengen. 

Voor B2B bedrijven raad ik je aan om jouw 3 belangrijkste concurrenten grondig te bestuderen. Denk hierbij aan financiële factoren, geografie en hoe tevreden de klant is over de producten of diensten van de concurrenten. Hoe reageren concurrenten op de problemen van de doelgroep?

3. Stel de marketingdoelen vast

Zodra je een goed beeld hebt van de doelgroep en de markt, is het tijd om marketingdoelen vast te stellen. Voor B2B bedrijven zullen de doelen gericht zijn op het genereren van leads, het verhogen van de omzet en het vergroten van merkbekendheid. 

Voor B2C bedrijven zullen de doelen gericht zijn op het vergroten van verkoop, merkbekendheid en betrokkenheid van de klant. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen die specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn. Evalueer ze regelmatig en pas aan waar nodig om ervoor te zorgen dat je marketingplan effectief blijft.

4. Bepaal je tactiek en ontwikkel een strategie

Op basis van de marketingdoelen bepaal je welke marketingkanalen en -tactieken het meest geschikt zijn. Voor B2B bedrijven is dit bijvoorbeeld het opzetten van een LinkedIn-campagne, terwijl voor B2C bedrijven influencermarketing op sociale media juist weer effectief is.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de doelgroep en het aankoopproces. B2B klanten hebben vaak meer tijd nodig om te beslissen en hebben meer informatie nodig, terwijl B2C klanten sneller impulsaankopen doen. Hierdoor verschillen de marketingtactieken en – boodschappen.

5. Bepaal het marketingbudget

Het bepalen van het budget voor marketingactiviteiten is van cruciaal belang voor het succes van elk bedrijf, of het nu gaat om B2B of B2C. Bij B2B bedrijven wordt het budget toegewezen aan tactieken die gericht zijn op het aantrekken van bedrijven als klanten. Dit omvat het creëren van waardevolle content, deelname aan beurzen en evenementen, en het investeren in gerichte advertenties op sociale media. 

Bij B2C bedrijven wordt het budget toegewezen aan tactieken die gericht zijn op het aantrekken van individuele consumenten. Denk hierbij aan opvallende advertenties op sociale media, het investeren in SEO en SEA en het aanbieden van kortingen en speciale promoties.

Door het volgen van deze 5 stappen zet je een effectief plan op dat jouw bedrijf zal helpen groeien en bloeien. Het is belangrijk om te onthouden dat een marketingplan geen statisch document is, maar eerder een levendig document dat voortdurend moet worden geëvalueerd en aangepast. Met de juiste strategie en consistente uitvoering, ontwikkel je een krachtig marketingplan dat jouw bedrijf naar een hoger niveau zal brengen. Succes!

Nog hulp nodig met je marketingplan?

Bij Endeavour Heroes heb jij al binnen no-time een hero in huis die jouw bedrijf kan helpen bij het opzetten van een marketing plan. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Ook interessant?