Roos-allround-online-marketeer-team-lead

Meer weten? Neem contact op.

Hoe zet je ChatGPT in voor social media marketing?

Hoe zet je ChatGPT in voor social media marketing?​ - Endeavour Heroes
Roos Steensma
jun 30, 2023
- 4 min lezen

ChatGPT, een veelbesproken onderwerp de laatste tijd. Het is ook een handige tool voor marketeers, bijvoorbeeld bij het schrijven van bepaalde content. Zo kan het schrijven van social media captions soms een uitdaging zijn, of simpelweg te veel tijd vergen. Of je wilt iets interessants en pakkends schrijven, maar het kan moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden. Dan is ChatGPT een uitkomst! Deze slimme AI-tool kan je hier namelijk bij helpen. Zodra je op ChatGPT een account hebt aangemaakt kun je aan de slag.

ChatGPT inzetten voor social media

  • Genereer social media captions
  • Hulp bij het bedenken van hashtags
  • Reageren op comments
  • Hulp bij je social media strategie
  • Contentkalender maken
  • Kwaliteitscontrole uitvoeren
  • De nadelen van ChatGPT voor social media

Genereer social media captions

ChatGPT is een fantastisch hulpmiddel bij het schrijven van captions. Het is wel belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de output afhankelijk is van de input. Die input, de vraag of opdracht die je ChatGPT geeft om de opdracht uit te voeren, wordt ook wel een prompt genoemd. Door ChatGPT duidelijke instructies te geven zullen de suggesties beter aansluiten bij de boodschap die je wilt uitdragen. 

Is de uitkomst niet zoals je wenst? Probeer je opdracht dan eens anders te formuleren of specifieker te maken om zo de beste resultaten te krijgen. Ook heeft ChatGPT onderaan de pagina een kleine knop ‘regenerate response’ die je kunt proberen.

Een voorbeeld: 

ChatGPT social media marketing voorbeeld 1 - Endeavour Heroes

Hashtags voor social media

Weet je niet welke hashtags je moet vermelden? Vraag het ChatGPT!
Zo kan een prompt bijvoorbeeld zijn: “Noteer relevante hashtags gerelateerd aan [onderwerp].”

Een voorbeeld:

ChatGPT social media marketing voorbeeld 2 - Endeavour Heroes

Reageer op comments

Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden bij het reageren op een comment? Gebruik ChatGPT dan als hulpmiddel om snel te reageren op de reacties onder je bericht. 

Een prompt kan zijn: “Schrijf een antwoord aan [naam persoon] die de volgende reactie heeft gegeven, op een bericht op social media gerelateerd aan [details over bericht]: [reactie].”

Hulp bij je social media strategie

Om het meest uit je social media te halen, moet je een strategie hebben. Dit kan best een uitdaging zijn en is bovendien ook tijdrovend. ChatGPT helpt je om je doelen en doelstellingen snel te identificeren. 

Denk hierbij aan een prompt als: “Gedraag je als een socialmediamanager. Ontwerp een marketingcampagne voor social media om [je doel op te schrijven].”

Maak een contentkalender

Een contentkalender is een must voor social media marketing. Met hulp van AI maak je er één in een mum van tijd!

Een prompt die je hiervoor kunt gebruiken: “Maak een contentkalender voor social media voor een marketingbureau. Ik wil de kalender voor april 2023 in tabelvorm, inclusief de datum, het idee voor de post en de caption.” 

Kwaliteitscontrole uitvoeren

ChatGPT is dus een handige tool om te gebruiken bij het maken van social media copy, maar het is niet verstandig om er volledig op te vertrouwen. Controleer altijd de resultaten en zorg ervoor dat ze aan jouw normen voldoen en dat de tone-of-voice past bij datgene dat je wilt uitstralen.

De nadelen van ChatGPT voor social media

Klinkt allemaal geweldig zou je denken. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, die zijn er ook. Zo is ChatGPT 3.0 (de gratis versie) getraind met informatie tot en met 2021. Voor veel dingen goed te gebruiken, maar niet ideaal als het gaat over de laatste trends of wanneer je content moet creëren over real-time onderwerpen.
Daarbij raakt de server van Open AI, vanwege het vele verkeer op de website, soms overweldigd. Dan krijg je een melding en is de site tijdelijk niet te gebruiken. Maar gelukkig zijn er ook alternatieven, zoals bijvoorbeeld ChatSonic. 

Behoud de menselijke factor

Het is belangrijk om te onthouden dat ChatGPT een AI-assistent is die je helpt bij het opstellen van je caption. Maar dat de uiteindelijke beslissing over welke informatie je gebruikt, altijd bij jezelf ligt. Door de gegenereerde content aan te passen aan jouw persoonlijke stijl en merkidentiteit, behaal je namelijk de beste resultaten.

Lees hier welke AI tools er nog meer zijn die je kunt inzetten voor content creatie >

Conclusie

We kunnen concluderen dat het gebruik van ChatGPT, een marketeer zeker kan helpen bij het inzetten van social media marketing. Van het genereren van pakkende captions tot het vinden van relevante hashtags en zelfs reageren op comments, deze AI-tool biedt waardevolle ondersteuning. Om optimale resultaten te krijgen is het van belang om ChatGPT duidelijke instructies te geven. Naast veel positieve punten, zijn er ook enkele beperkingen. Door het ontbreken van de nieuwstre trends, is de menselijke factor erg belangrijk. ChatGPT is een waardevolle aanvulling, maar het is aan jou om de gegenereerde content aan te passen aan jouw merkidentiteit.

Marketing hulp nodig?

Heb je hulp nodig met je marketing? Bij Endeavour Heroes heb jij al binnen één dag een hero in huis die jouw bedrijf kan helpen met, bijvoorbeeld, het slim inzetten van AI voor je marketing! Een online marketeer kan al bij jou starten vanaf 2 dagen per week. 

Ook interessant?