Jesse-allround-online-marketeer

Meer weten? Neem contact op.

Is AI de toekomst voor het maken van content?

Is AI de toekomst voor het maken van content?​ - Endeavour Heroes
Jesse Booij
mrt 03, 2023
- 5 min lezen

Artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) ontwikkelen zich de afgelopen jaren steeds sneller. Ook in de (online) marketingwereld begint dit een steeds belangrijker onderwerp te worden. Zo is programmatic advertising ondertussen al een begrip in de wereld van het online adverteren via Google en social media. Maar met de opkomst van verschillende aanbieders en tools is het nu ook mogelijk om content te laten genereren door AI. Je kan hierbij denken aan het laten maken van foto’s, video’s, teksten voor je website, blogs en nog veel meer.

Nu vroeg ik me af in hoeverre kun je deze tools inzetten om content voor jouw merk of organisatie te laten maken? Ik ging op onderzoek uit! 

AI, er is zoveel keuze

Zoals hierboven genoemd is er al aardig wat keuze op het gebied van AI en schieten de nieuwe projecten als paddestoelen uit de grond. Daarom is het goed om eerst te kijken wat je precies verwacht en voor wat voor doeleinden je de AI wil inzetten. Om het je wat makkelijker te maken heb ik een aantal tools getest en mijn bevindingen opgeschreven.

Webteksten, blogs en meer

ChatGPT

In eerste instantie is ChatGPT ontwikkeld als geavanceerde chatbot. En dat is niet de chatbot die je nog kent van MSN of de modernere webshops, welke alleen standaard geprogrammeerde antwoorden op je vragen hebben.

ChatGPT is een chatbot die zichzelf nieuwe dingen aanleert op basis van machine learning. Dit houdt in dat deze chatbot steeds slimmer wordt op basis van de antwoorden en informatie die hij krijgt. Er zijn al verschillende bronnen die claimen dat ChatGPT een IQ van 83 heeft. Dat is al slimmer dan sommige mensen!

Je kan deze chatbot zelfs zien als een geavanceerde versie van een zoekmachine en daarom maken bedrijven als Google en Bing zich nu zorgen om hun positie in de markt.

Naast dat je vragen kan stellen en een gesprek kan voeren met ChatGPT, kan je de chatbot ook vragen om bijvoorbeeld teksten voor je website, blogs of SEO titels en meta descriptions te laten schrijven. Je kan zelfs vragen of ChatGPT code voor je website schrijft zodat je zelf een stuk minder programmeerkennis nodig hebt. 

Lees hier hoe ChatGPT jouw bedrijf nog op andere manieren kan helpen >

AI: toekomst van digitale content - ChatGPT voorbeeld - Endeavour Heroes

Foto’s, design en kunst

DALL-E 2

DALL-E 2 kan verschillende soorten afbeeldingen voor je creëren. Hierbij kan je jouw fantasie de vrije loop laten. Zo kan je deze tool vragen om een realistische foto van een idyllische plek te laten creëren. Of vraag hem om een voorwerp te tekenen in de style van Picasso. Daarnaast is het ook handig als je bijvoorbeeld inspiratie nodig hebt voor een logo en je zelf niet de skills hebt om deze te maken. 

AI: toekomst van digitale content - DALL-E-2 voorbeeld - Endeavour Heroes

Video content

Pictory AI

Het maken van video’s was nog nooit zo makkelijk! Of het nou om short content of educatieve videos gaat, Pictory heeft een oplossing voor je.

De verschillende opties in Pictory maken het mogelijk om bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s in te laden en deze tot een korte video te maken. Dit is handig voor Tiktok, Instagram Reels of Youtube Shorts. Daarnaast is het ook mogelijk om vanaf een script een video te laten generen. Nu kan je natuurlijk zelf het script schrijven, maar dit werkt ook ideaal samen met een eerder genoemde AI zoals ChatGPT. Waarbij je dus het script laat schrijven door ChatGPT.

Na het toevoegen van het script, maakt Pictory een video met verschillende stockbeelden op basis van jouw script. Hierna kan je nog allerlei zaken toevoegen zoals muziek, een voice-over, logo’s en nog veel meer. Ook kan je nog dingen aanpassen mocht je de AI gegenereerde content toch niet vinden passen.

Je zou er zelfs weer voor kunnen kiezen om de muziek te laten genereren door een AI die copyright vrije muziek maakt zoals beatoven.ai.

AI: toekomst van digitale content - Pictory voorbeeld - Endeavour Heroes

Synthesia

Een andere optie voor het maken van een video is Synthesia.io. Dit is een tool die je tekst of een script laat omzetten tot een video waarbij je de ‘persoon’ die de voice-over doet ook ziet. Dit brengt zeker voordelen met zich mee als je de video er wat professioneler uit wil laten zien of het publiek meer wil overtuigen. Wel moet ik erbij zeggen dat ik de uitspraak soms nog wat robotachtig vind klinken en de mond synchronisatie ook niet altijd perfect is. Maar dit zal zich de komende jaren zeker nog ontwikkelen!

AI: toekomst van digitale content - Synthesia voorbeeld - Endeavour Heroes

Na het testen van een aantal verschillende tools kan ik met een gerust hart vertellen dat wij als (online) marketeers nog niet vervangen gaan worden door AI. Daarvoor is AI nog niet slim genoeg. Jij kent als markeer je doelgroep het beste en veel van deze AI tools zijn zeker nog niet perfect.

Het helemaal afschrijven van AI zou ik ook zeker niet aanraden. Het zijn namelijk prima tools om je te ondersteunen in het maken van content en die je een hoop tijd besparen.

Als je inspiratie nodig hebt voor het creëren van content of de basis van een idee wil laten maken. Dan bieden deze tools een enorme uitkomst. Je zal hier en daar nog zeker wat moeten tweaken aan de gegenereerde content, maar dat houdt het natuurlijk ook leuk!

Op het internet zijn nog een hoop andere AI tools te vinden die je helpen met verschillende aspecten van (online) marketing en ik ben dan ook zeker nog niet uitgetest. Ik benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen!

Marketing ondersteuning nodig?

Naast AI ook menselijke hulp nodig met het maken van content? Of kun je (tijdelijk) extra handen gebruiken in je marketingteam? 

Bij Endeavour Heroes kun je een content marketeer inhuren die tegen een aantrekkelijk tarief bij jou op locatie komt werken. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Ook interessant?