Jesse-allround-online-marketeer

Meer weten? Neem contact op.

Is AI de toekomst voor het maken van content?

Is AI de toekomst voor het maken van content?​ - Endeavour Heroes
Jesse Booij
mrt 03, 2023
- 5 min lezen

Artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) ontwikkelen zich de afgelopen jaren steeds sneller. Ook in de (online) marketingwereld begint dit een steeds belangrijker onderwerp te worden. Zo is programmatic advertising ondertussen al een begrip in de wereld van het online adverteren via Google en social media. Maar met de opkomst van verschillende aanbieders en tools is het nu ook mogelijk om content te laten genereren door AI. Nu is de vraag in hoeverre je deze tools kan inzetten om content voor jouw merk of organisatie te laten maken. In deze blog vertellen we je meer over:

  • De talloze mogelijkheden met AI
  • AI tools voor webteksten, blogs en meer
  • Foto’s, design en kunst
  • Video content met AI

Talloze mogelijkheden met AI

Er is veel keuze op het gebied van Artificial intelligence. Zo kan je de hulp van AI inschakelen bij het creëren van onder andere;

  • web teksten,
  • blogs,
  • foto’s,
  • design,
  • kunst en
  • video’s.
 
Door de vele mogelijkheden schieten nieuwe projecten als paddenstoelen uit de grond. Het is daarom goed om eerst te bepalen wat je verwachtingen zijn en voor welke doeleinden je AI wil inzetten. We hebben een aantal tools getest en de bevindingen op een rijtje gezet.

AI tools voor webteksten, blogs en meer

ChatGPT

Als we het hebben over een chatbot denk je wellicht al snel aan die je kent van MSN of moderne webshops. Een chatbot die alleen standaard geprogrammeerde antwoorden op je vragen heeft. ChatGPT werkt net iets anders en is in eerste instantie ontwikkeld als geavanceerde chatbot.

ChatGPT is een chatbot die zichzelf nieuwe dingen aanleert op basis van machine learning. Dit houdt in dat deze chatbot steeds slimmer wordt op basis van de antwoorden en informatie die hij krijgt. Er zijn al verschillende bronnen die claimen dat ChatGPT een IQ van 83 heeft. Dat is al slimmer dan sommige mensen!

Je kan deze chatbot zelfs zien als een geavanceerde versie van een zoekmachine en daarom maken bedrijven als Google en Bing zich nu zorgen om hun positie in de markt.

Naast dat je vragen kan stellen en een gesprek kan voeren met ChatGPT, kan je de chatbot ook vragen om bijvoorbeeld teksten voor je website, blogs of SEO titels en meta descriptions te laten schrijven. Je kan zelfs vragen of ChatGPT code voor je website schrijft. Zo heb je zelf een stuk minder programmeerkennis nodig! 

 

Lees hier hoe ChatGPT jouw bedrijf nog op andere manieren kan helpen 

AI: toekomst van digitale content - ChatGPT voorbeeld - Endeavour Heroes

Foto’s, design en kunst

DALL-E 2

Een ander model dat je kan voorzien van AI gegenereerde content is DALL-E 2DALL-E 2 kan verschillende soorten afbeeldingen voor je creëren. Hierbij kan je jouw fantasie de vrije loop laten. Zo kan je deze tool vragen om een realistische foto van een idyllische plek te laten creëren. Of vraag hem om een voorwerp te tekenen in de stijl van Picasso. Daarnaast is het ook handig als je bijvoorbeeld inspiratie nodig hebt voor een logo en je zelf niet de skills hebt om deze te maken. 

AI: toekomst van digitale content - DALL-E-2 voorbeeld - Endeavour Heroes

Video content met AI

Pictory

Het maken van video’s was nog nooit zo makkelijk! Of het nou gaat om short content of educatieve video’s, Pictory heeft een oplossing voor je.

De verschillende opties in Pictory maken het mogelijk om bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s in te laden en deze tot een korte video te maken. Dit is handig voor Tiktok, Instagram Reels of Youtube Shorts. Daarnaast is het ook mogelijk om vanaf een script een video te laten genereren. Nu kan je natuurlijk zelf het script schrijven, maar dit werkt ook goed samen met een eerder genoemd AI-model, zoals ChatGPT. In dit geval laat je het script schrijven door ChatGPT. 

Na het toevoegen van het script maakt Pictory een video met verschillende stockbeelden op basis van jouw script. Hierna kan je nog allerlei zaken toevoegen zoals muziek, een voice-over, logo’s en nog veel meer. Mocht je vinden dat de AI gegenereerde content niet past, dan kan je natuurlijk dingen aanpassen. 

Om de video af te maken kun je er zelfs voor kiezen om ook de muziek te laten genereren door AI. Uiteraard is het van belang dat het gaat om copyrightvrije muziek. Een voorbeeld hiervan is beatoven.ai.

AI: toekomst van digitale content - Pictory voorbeeld - Endeavour Heroes

Synthesia

Een andere optie voor het maken van een video is Synthesia.io. Dit is een tool die je tekst of een script laat omzetten tot een video waarbij je de ‘persoon’ die de voice-over doet ook ziet. Dit brengt zeker voordelen met zich mee als je wil dat de video er wat professioneler uitziet of het publiek wil overtuigen. Wel moet erbij gezegd worden dat de uitspraak soms nog wat robotachtig klinkt en de mond synchronisatie ook niet altijd perfect is. Maar dit zal zich de komende jaren zeker nog ontwikkelen!

AI: toekomst van digitale content - Synthesia voorbeeld - Endeavour Heroes

Conclusie

Na het testen van een aantal tools, zoals ChatGPT, DALL-E 2, Pictory en Sythesia, kunnen we met een gerust hart vertellen dat wij als (online) marketeers nog niet vervangen gaan worden door AI. Daarvoor is AI nog niet slim genoeg. Als marketeer ken jij je doelgroep het beste en veel van deze AI-tools zijn zeker nog niet perfect.

Daarnaast zouden we het helemaal afschrijven van AI ook zeker niet aanraden. Het zijn namelijk prima tools om je te ondersteunen in het maken van content en die je een hoop tijd besparen.

Als je inspiratie nodig hebt voor het creëren van content of de basis van een idee wil laten maken, dan bieden deze tools een enorme uitkomst. Je zal hier en daar nog zeker wat moeten tweaken aan de AI gegenereerde content, maar dat houdt het natuurlijk ook leuk!

Op het internet zijn nog een hoop andere AI-tools te vinden die je helpen met verschillende aspecten van (online) marketing en wij zijn daarom ook zeker nog niet uitgetest. We zijn benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen!

Marketing ondersteuning nodig?

Naast AI ook menselijke hulp nodig met het maken van content? Of kun je (tijdelijk) extra handen gebruiken in je marketingteam? 

Bij Endeavour Heroes kun je een content marketeer inhuren die tegen een aantrekkelijk tarief bij jou op locatie komt werken. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Ook interessant?