martijn managing director - Endeavour Heroes

Meer weten? Neem contact op.

Outsourcing en insourcing: de voor- en nadelen

digital insourcing - endeavour insourcing
Janneke
nov 15, 2018
- 2 min lezen

In de wereld van online marketing verschuiven de spelregels voortdurend. Wat in 2018 begon als een opkomende trend, digital insourcing, is inmiddels geëvolueerd tot een volwassen strategie voor bedrijven. In tal van ‘volwassen’ internetmarkten zien we organisaties steeds vaker de digitale kennis intern insourcen in plaats van uit te besteden. Deze verschuiving heeft zijn voor- en nadelen, die we hier zullen verkennen.

Is Digital Insourcing een bedreiging?

Onderzoek uit 2017 door SoDA & Forrester onthulde dat 53% van digitale bureaus zich zorgen maakte over de opkomst van insourcing. Bovendien gaf 64% van de bureaus aan dat interne marketingteams steeds vaker met hun eigen initiatieven kwamen. Opmerkelijk is dat grote bedrijven steeds vaker rechtstreeks contact zoeken met giganten als Google en Facebook voor digitale innovaties. In lijn met dit rapport voorspelde TamTam dat bijna 60% van de digitale bureaus geloofde dat insourcing van digitale teams een bedreiging zou gaan vormen.

Momenteel voorbehouden aan grote bedrijven, maar...

De beweging richting insourcing is duidelijk waarneembaar, maar tot nu toe is deze vooral een aangelegenheid geweest van grote bedrijven. Kleinere organisaties erkennen weliswaar het belang van online marketing, maar beschouwen het vaak nog steeds als een ‘kostenpost’ en een ‘investering’. Voor hen lijkt het uitbesteden van online marketing tegen een relatief bescheiden maandelijks budget minder risicovol dan het intern in huis halen van deze expertise. Onze verwachting is echter dat het slechts een kwestie van tijd is voordat ook deze kleinere bedrijven zich realiseren dat ‘een beetje’ online marketing op afstand simpelweg niet voldoende is om te concurreren.

Insourcing van online marketing specialisten

Conclusie

De opkomst van digital insourcing als een volwassen strategie in de wereld van online marketing markeert een belangrijke verschuiving in de manier waarop bedrijven digitale expertise benaderen. Dit artikel heeft laten zien dat terwijl grote organisaties al volop profiteren van de voordelen van insourcing, kleinere bedrijven zich wellicht nog terughoudend opstellen vanwege zorgen over kosten en risico’s. Toch lijkt het onvermijdelijk dat ook zij uiteindelijk de waarde zullen inzien van het intern ontwikkelen van digitale capaciteiten om te kunnen concurreren in de dynamische online markt. 

Endeavour Heroes speelt handig in op deze ontwikkelingen. We bieden Endeavour Heroes Trainingen aan bedrijven en stellen hen in staat om een interim online marketeer in huis te halen voor hun online marketingactiviteiten.

Ben je nieuwsgierig? Maak een afspraak of kom langs bij ons prachtige kantoor in Haarlem!

Ook interessant?