Jimmy-allround-online-marketeer

Meer weten? Neem contact op.

Een merk lanceren in 2023. Een paar tips!

merklancering - Endeavour Heroes
Jimmy Koopmans
feb 03, 2023
- 5 min lezen

Het is 2023 en de technologie ontwikkelt zich nog altijd in razend tempo. Daarom wil je als startende ondernemer natuurlijk graag weten hoe je jouw brand het beste in de markt lanceert. Daarvoor is het belangrijk te weten welke trends er momenteel spelen, zodat jij je concurrentie een stap voor kunt zijn. Een sterke brandstrategie is belangrijk; het zorgt namelijk voor verbinding met jouw doelgroep en bouwt klantloyaliteit op.

Een merk lanceren, waar begin je?

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf uit te zoeken in wat voor branche jouw brand operatief is of gaat zijn. Er zal namelijk een andere marketingkanalen mix ingezet worden voor een brand dat zich specificeert in bijvoorbeeld SD-kaarten vergeleken met een merk dat zich specificeert in snoepgoed. 

Daarnaast zul je jouw doelgroep moeten (leren) kennen. Tegenwoordig kun je met de big data van nu al een hele hoop analyseren en benchmarken. Maar denk ook eens aan het maken van buyer persona’s; waarmee je op een creatieve manier uitbeeldt hoe jouw ideale doelgroep eruit ziet. En misschien kan het zelfs interessant zijn om een onderzoeksbureau in te schakelen voor de nieuwste data. 

Ga ook na wat je wil bereiken als merk en probeer de drie belangrijkste vragen aan jezelf te stellen:

  1. Wat zijn onze kernwaarden? 
  2. Welk verschil willen wij maken in de wereld?
  3. Waarom bestaan wij als merk? 

Een goed beeld hebben bij de doelstellingen met jouw merk zijn cruciaal om een duidelijk verhaal te kunnen vertellen aan jouw doelgroep. Als aanvulling hierop helpt het om uit te werken wat jouw Unique Selling Points (USP’s) zijn. Dit is een duidelijk kenmerk of voordeel waarmee jij je onderscheidt van jouw concurrenten. Het moet iets zijn dat een probleem voor klanten oplost of hen een belangrijk voordeel biedt. 

Content, content en nog eens content

Je ontkomt er niet aan, maar het is in dit tijdperk toch echt broodnodig: sterke, professionele, unieke, authentieke en vooral snelle content. “Maar in wat voor vorm content dan?”, hoor ik je denken. Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de antwoorden die je geeft op alle bovenstaande vragen. 

Tegenwoordig zien we een groei in ontwikkeling van content in de Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Denk bijvoorbeeld aan de Metaverse. Er wordt zelfs geschat dat de waarde van de Metaverse in 2023 ongeveer 800 miljard dollar zal zijn, schrijft Vice. Ongetwijfeld zul je daar in de toekomst ook advertentiemogelijkheden in krijgen. En dan wil je natuurlijk niet achterblijven. 

Maar denk ook eens aan het opnemen van podcasts of (korte) video’s. Tegenwoordig leeft men echt in een ‘on-the-go’-lifestyle. Mensen zijn op zoek naar content die ze, terwijl ze ergens anders mee bezig zijn, kunnen consumeren. Denk ook bijvoorbeeld aan TikTok – de video’s zijn erg simpel en van korte duur, maar wel makkelijk te consumeren. 

Maar ook influencer marketing maakt een groei mee. Hoe vaak zie jij zelf niet BN’ers meedoen aan een campagne? Men wil zichzelf graag herkennen in zijn of haar idolen, waardoor een advertentie met een idool natuurlijk goed werkt. 

Natuurlijk moeten we niet de originele en nog altijd goed werkende vormen van content vergeten, namelijk: blogs, e-mail, social posts, webinars, brochures, beurzen etc. 

Persoonlijke toenadering en transparantie

Als consument verwacht je steeds meer persoonlijke advertenties. Je wilt namelijk alleen producten of diensten getoond krijgen waar jij daadwerkelijk behoefte aan hebt. Als bedrijf is het dan ook de kunst om daar op een slimme manier mee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan:

1. Bitmoji van Snapchat

In 2016 lanceerde Snapchat Bitmoji waarmee mensen een eigen avatar kunnen aanmaken met talloze opties zoals haarstijlen, kleding en accessoires. Verder krijg je zo nu en dan een Bitmoji story te zien, als je kortgeleden contact hebt gehad met een van je vrienden. Deze story verschijnt dan in Discover naast advertenties, waardoor je als bedrijf de aandacht van de gebruiker kan trekken.

2. Spotify

Wie kent het niet, het welbekende muziekplatform waar nu al 456(!) miljoen mensen maandelijks gebruik van maken. Met hun ‘Discover Weekly’ creëert het algoritme van Spotify zo een persoonlijke playlist die elke week ververst op jouw eigen profiel. En elk jaar verschijnt er aan het einde van het jaar een ‘Spotify Wrapped’, een soort cadeau waarin Spotify jou laat zien waar jij het hele jaar het meeste naar geluisterd hebt. En het mooie is: je krijgt een hele playlist met deze meest afgespeelde nummers. 

Gouden tip van Jimmy: maak eens een playlist aan die ‘Best of all years’ heet bijvoorbeeld en plak daar alle nummers van elk jaar in. Et voilà: al jouw favoriete nummers staan voor altijd gebundeld. 

3. Starbucks

Ook Starbucks gebruikt al jaren een persoonlijke toenadering als strategie door de naam van degene die koffie bestelt, op het kopje te schrijven. Maar dat is niet het enige. Tegenwoordig houden ze hun klanten ook betrokken door een gegamificeerde mobiele applicatie. In deze app kunnen gebruikers drankjes aanpassen en bestellen, gekoppeld aan een beloningssysteem. Door de data die de app opslaat van de gebruikers, kunnen weer klantinzichten gebruikt worden om gepersonaliseerde advertenties los te laten. 

Testen

Ten slotte is testen ook belangrijk. Test je content kanalen met kleine bedragen, meet de resultaten en stuur eventueel bij. Zo krijgt je een idee van wat werkt voor jouw doelgroep en wat niet. En daarmee uiteindelijk een succesvolle merklancering!  

Conclusie

Kortom, het is belangrijk om de juiste inhoud en marketingkanalen voor jouw merk te kiezen die zowel resoneren met jouw doelgroep als klantenbinding opbouwen. Het is ook belangrijk deze vragen in overweging te nemen: Wat zijn onze kernwaarden? Welk verschil willen wij maken in de wereld? Waarom bestaan wij als merk? 

Naast onderzoek naar de laatste gegevens over je doelgroep, moet je ook begrijpen welke USP’s je hebt, boeiende inhoud creëren op verschillende manieren zoals AR/VR, podcasts of video’s en kanalen testen voordat u je merk lanceert. Uiteindelijk zal dit je helpen een succesvolle lancering tot stand te brengen!

Marketing hulp nodig?

Heb je hulp nodig met het lanceren van je merk en kun je (tijdelijk) extra handen gebruiken? Bij Endeavour Heroes kun je een online marketeer inhuren die tegen een aantrekkelijk tarief bij jou op locatie komt werken. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Volg ons op social!

Ook interessant?