Janneke-Copywriter

Meer weten? Neem contact op.

Adverteren op Reddit: een potentiële goudmijn?

adverteren-op-reddit-nederland endeavour heroes
Janneke
okt 09, 2020
- 5 min lezen

In Nederland zullen veel mensen je vragend aankijken als je begint over Reddit. Het platform is hier nog relatief onbekend, maar het belooft veel goeds voor de toekomst. Het bestaat sinds 2005 en wordt ook wel het grootste forum van de wereld genoemd. In deze blog vertellen we je meer over Reddit en de kansen die er liggen voor de adverteerder.

In deze blog lees je meer over

 1. Wat is Reddit?
 2. Wie gebruikt Reddit?
 3. Adverteren op Reddit
 4. Reddit Campagne tips

Wat is Reddit?

Reddit is een social media platform dat veel weg heeft van een forum. Gebruikers kunnen in de vorm van tekst-, foto- of video content delen. Andere gebruikers kunnen hier vervolgens weer op reageren. Niets unieks aan, totdat je gaat kijken naar hoe Reddit is opgedeeld. Het bestaat namelijk uit duizenden zogeheten subreddits (subfora), die over ieder denkbaar onderwerp kunnen gaan. Dit kunnen hele globale onderwerpen zijn zoals r/news of r/cooking, maar ook super specifieke onderwerpen zoals r/dadreflexes of r/moviedetails. Gebruikers kunnen deze subreddits volgen om zo een gepersonaliseerd overzicht te krijgen van de content die ze interesseert.

Reddit is met name groot in de Verenigde Staten en staat daar op de zevende plaats van meest bezochte websites. Het is zelfs zo dat Reddit in 2019 Twitter heeft ingehaald op het gebied van actieve gebruikers. Maar hoe zit dat in Nederland?

Reddit in Nederland

Helaas publiceert Reddit zelf geen gebruikersgegevens per land. Ondanks dat het niet officieel door Reddit gepubliceerd is, benoemen diverse websites in 2019 dat het aantal maandelijkse Nederlandse bezoekers rond de 1,3 miljoen ligt. Volgens de laatste cijfers ligt in Nederland het aantal Reddit-gebruikers op 353.000 per dag. Ook kunnen we kijken naar het aantal abonnees dat de grootste Nederlandstalige subreddit, r/thenetherlands heeft. De pagina heeft op dit moment (2023) namelijk 940.000 abonnees.

Groei-aantal-abonnees-adverteren-op-reddit

Groei aantal abonnees subreddit /r/TheNetherlands tot 2020. 

Wie gebruikt Reddit?

De doelgroep die op Reddit zit, is minder goed te definiëren in vergelijking met andere social media platformen. Dit komt omdat gebruikers bij inschrijving alleen een e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord hoeven op te geven. Gegevens als leeftijd en geslacht zijn dus niet bekend. 

Wat we wel weten is dat het platform met name populair is onder jong volwassenen. Uit onderzoek van Pew Research centre blijkt dat ongeveer 44% van de gebruikers tussen de 18 en 30 jaar oud is en dat grofweg 65% hiervan man is. Als we een klein zoekwoorden onderzoek doen naar de in Nederland meest gezochte termen in combinatie met Reddit zien we dat er met name wordt gezocht naar nieuws, sport, games en series. 

Adverteren op Reddit

Adverteren op Reddit is, in tegenstelling tot veel andere grote platformen, nog redelijk nieuw in Nederland. De advertentie omgeving op Reddit is daardoor beperkt en dat is ook terug te zien in zaken, zoals targeting. Voor nu kan er alleen worden gericht op locatie, interesses en specifieke gebruikers van subreddits. Dit betekent dus dat er geen targeting opties zijn op basis van leeftijd: iets dat nog wel echt mist. Remarketing valt ook nog niet onder de opties, al gaan er geruchten dat dit nog voor het einde van het jaar zal worden toegevoegd. 

Welke advertising mogelijkheden biedt Reddit?

Net als op Facebook en Instagram kun je tekst, foto’s en video’s inzetten voor je Reddit advertising. Het meest gebruikte en toegankelijke format dat hierin wordt gebruikt is een advertentie in de vorm van een gepromoot bericht. Dit bericht komt tussen de feed van de gebruiker te staan en heeft dezelfde opmaak als de natuurlijke posts op het platform. Een gepromoot bericht op Reddit ziet er zo uit:

Adverteren-op-Reddit-gepromoot-bericht-Endeavour Heroes

Reddit Ads gepromoot bericht.

Het takeover format

Als je een hoger budget hebt en echt voor Reddit ads wilt gaan, kan je ook kiezen voor het ‘takeover’ format. Hierbij plaats je op meerdere plekken op een pagina jouw advertenties voor 24 uur. Dit kan echter alleen op aanvraag bij een accountmanager. Bekijk hieronder een voorbeeld van een takeover advertentie.  

Adverteren-op-Reddit-voorbeeld-van-het-takeover-advertentieformaat

Reddit takeover advertentie.

Concurrentie op Reddit

Omdat de concurrentie op dit moment nog laag is, betekent het dat je CPC en CPM lager is dan op andere advertentie platformen. Houd wel rekening met het minimale dagbudget van drie euro. Net als bij Facebook en Linkedin beschikt Reddit ook over een conversie pixel. Deze kan tot acht verschillende conversies bijhouden en is ook in te stellen met Google Tag Manager.

Al met al staat adverteren op Reddit nog in zijn kinderschoenen. Het platform kan veel opleveren, maar meestal moet je nog wel wat risico durven te nemen. Reddit zelf zal in ieder geval steeds meer functies uitrollen binnen Europa.

Reddit campagne tips

Wil jij adverteren op Reddit? Hieronder nog een aantal tips die je kunnen helpen bij jouw eerste Reddit campagne:

 • Redditors zijn kritisch ingesteld en advertenties puur gericht op verkoop worden niet echt gewaardeerd. Promoot content met bruikbare inhoud en wees eerlijk.
 
 • Het grootste deel van de content en de advertenties zijn in het Engels en gericht op een internationale markt. Nederlandstalige advertenties vallen op Reddit extra op. Adverteren dus!
 
 • Pas op met het aanzetten van de comments. Redditors zijn veel anoniemer dan op andere sociale platformen en voelen zich daarom vrijer om zich negatief uit te laten. 
 
 • Iedereen op Reddit kan een ‘Ask me anything’ aanvragen. Leden van deze subreddit (bijna 600 duizend) kunnen allerlei vragen stellen aan de persoon die ze interesseert. Dit kan een goede manier zijn om je merk op een organische manier onder de aandacht te brengen. Een aantal grote namen als Bill Gates, Barack Obama en Elon Musk zijn je al voorgegaan.
 
 • Bekijk eens de ‘Reddit cultuur’. Leer het platform kennen en verdiep je eens in de afkortingen die het platform rijk is. Je tone-of-voice zal meer worden gewaardeerd door de doelgroep en je advertenties zullen beter presteren. 
 
 • Durf te experimenteren en blijf testen. Het is een beetje een cliché, maar het zal je in de toekomst echt helpen als Reddit blijft doorgroeien. 
 
 • In de maand september en vanaf nu ieder kwartaal geeft Reddit verschillende webinars over adverteren op het platform. Bekijk r/redditads voor meer informatie. 

Conclusie

Na het lezen van deze blog weet je meer over de opkomst van Reddit in Nederland en de kansen die het biedt voor adverteerders. Hoewel het platform hier nog relatief onbekend is, biedt het een unieke structuur met subreddits over diverse onderwerpen. Er is een stijgende lijn te zien in het aantal gebruikers over de afgelopen jaren. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden, maar ook beperkingen met adverteren op Reddit. Met de eerder genoemde tips voor succesvolle campagnes en inzichten in het advertentieformaat, biedt deze blog waardevolle informatie voor marketeers die willen profiteren van Reddit’s potentieel in de Nederlandse markt. Experimenteer met Reddit-advertenties en ontdek de groeiende mogelijkheden op dit platform!

Wil jij adverteren op Reddit?

Is Reddit voor jou een interessant platform om op te adverteren? Wij helpen je graag met het bedenken, opzetten en beheren van jouw Reddit advertenties. Met Endeavour Heroes zet je interim online marketeers in voor tijdelijke projecten, om vacatures tijdelijk in te vullen of verlof op te vangen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken! 

Ook interessant?