

feb 22, 2021
In de afgelopen jaren is influencer marketing een steeds prominentere rol gaan spelen binnen het marketing landschap. Steeds meer ondernemers maken gebruik van deze marketing tool en volgens Business Insider Intelligence zal dit de komende jaren alleen maar verder blijven groeien. Ben jij benieuwd wat influencer marketing precies is en hoe je dit kunt inzetten voor je eigen bedrijf?
Wij zullen het uitleggen. Na het lezen van dit artikel weet jij wat influencer marketing precies inhoudt en hoe je hiermee kunt starten.
5 stappen om te starten met influencer marketing
- Weet wie je doelgroep is
- Kies de juiste markt
- Zorg voor duidelijke doelstellingen
- Maak afspraken
- Kijk mee met de uitvoering en evalueer
Wat is influencer marketing?
Voordat je aan de slag gaat met influencer marketing is het natuurlijk wel handig om te weten wat het precies is. Influencer marketing wordt tegenwoordig gezien als een onderdeel van online marketing. In de kern houdt influencer marketing in dat een merk een aanbeveling krijgt van een populaire en vertrouwde influencer door het betreffende merk te noemen in bijvoorbeeld een social media post of in een blog. In de meeste gevallen wordt dit gedaan in ruil voor een bepaald bedrag of voor een gratis product.
Wie is een influencer?
Maar wat definieert een influencer? Een influencer kun je omschrijven als een persoon die wordt ingezet om invloed uit te oefenen op het gedrag van de beoogde doelgroep. Deze invloed hebben ze alleen niet zomaar. Dit is bijvoorbeeld gebaseerd op hun imago, kennis of band met hun volgers. Influencers hebben doorgaans dan ook veel volgers op social media, met de nadruk op het populaire medium Instagram. Influencers kun je vinden in vrijwel alle industrieën. Dit kunnen bekendheden zijn, maar ook experts, bloggers of contentmakers.

Voorbeelden van influencer marketing
Om een nog beter beeld te geven van influencer marketing, geven we hieronder een aantal voorbeelden van influencer campagnes.
Nikkie Tutorials
McDonald’s X Travis Scott
Anniek Andringa
De eerder genoemde voorbeelden zijn vrijwel alleen geschikt voor merken met een flink marketingbudget. Als kleiner bedrijf zal het een lastige opgave worden om zulke influencers in te zetten. Gelukkig zijn er ook kleinere influencers beschikbaar. Een goed voorbeeld hiervan is Anniek Andringa. Zij heeft zo’n 4.000 volgers op Instagram.
Bij deze groep influencers komt het vaak voor dat ze een post plaatsen in ruil voor een gratis product of een korting. Dit is ideaal voor de kleinere bedrijven, omdat het geen grote investering vergt, maar je hierdoor wel je beoogde doelgroep bereikt. Deze vorm van influencer marketing wordt ook wel gratis user generated content genoemd. Het voordeel van een influencer, zoals Anniek, is dat ze een relatief klein aantal volgers heeft, maar daarmee wel specifieke doelgroep bereikt. Daarnaast is ze makkelijker te bereiken dan influencers die een grotere fanbase hebben. Daarnaast kosten kleinere influencers relatief ook weinig tot geen geld.
Hoe start je met influencer marketing?
1. Weet wie je doelgroep is
2. Kies de juiste markt
Denk realistisch
3. Zorg voor duidelijke doelstellingen
Wat wil je bereiken met je influencer campagne? Wil je bijvoorbeeld een nieuw product introduceren aan je doelgroep, wil je nieuwe klanten werven of heb je een speciale aanbieding die je wilt delen? Dit zijn essentiële vragen om te beantwoorden tijdens het bepalen van je influencer campagne-strategie.
Wanneer je net begint met Influencer marketing, is het voornamelijk een goed middel om in te zetten in de awareness-fase. Door het product via de betreffende influencer te tonen aan je doelgroep, leren consumenten je product en merk kennen. Wanneer consumenten bijvoorbeeld al bekend zijn met je merk, kun je als doelstelling hebben om ze te binden. Hier zou je dan micro-influencers voor kunnen inzetten die interactie en betrokkenheid creëren met je doelgroep.
Kwaliteit van je content
Let hierbij goed op de boodschap die je over wilt brengen op je doelgroep. Wanneer je post nep of overduidelijk opgezet overkomt, kan dit een negatief effect hebben op je merk. Kijk dus kritisch naar de kwaliteit van je content.
4. Maak afspraken
Door goede afspraken te maken met de influencer voorkom je onduidelijkheden. Voorbeelden van afspraken zijn:
- De vergoeding. Bijvoorbeeld: hoeveel betaal je voor 1 post, hoeveel voor meerdere posts en krijgt de influencer een extra vergoeding als het resultaat beter wordt? Dit is een stimulans voor de influencer om hogere resultaten te behalen voor jouw merk.
- Wanneer de berichten worden geplaatst.
- Wil je dat de influencer jouw merk tagt en zo ja, waar?
- Hoe ziet de content eruit? Geef de influencer hier vrijheid in. De doelgroep volgt de influencer namelijk met een reden.
5. Kijk mee met de uitvoering en evalueer
Wanneer de campagne live gaat, kun je helaas niet rustig achterover leunen en afwachten. Integendeel, kijk hoe de respons is op de berichten en naar het aantal kliks. Een goede maatstaf om te concluderen of je post succesvol is, is de engagement rate. De engagement rate bereken je als volgt:
Totale interacties (likes + reacties + aantal keer gedeeld) / aantal volgers influencer x 100
Voor influencer marketing is een engagement rate van 3% normaal. Dit betekent dat 3 op de 100 mensen reageren op een post. Wanneer je daarboven zit, doet je post het goed.
Wanneer de match goed is en de campagnedoelstellingen worden behaald, kun je een afspraak maken voor een doorlopend programma. Het voordeel hiervan is dat de kans groot is dat de influencer groeit, maar de prijs hetzelfde blijft. Tevens bouw je doorlopend aan je merk en creëer je een merkvoorkeur bij de doelgroep. Dit resulteert weer in een doelgroep die minder prijsgevoelig wordt.
Conclusie
Influencer marketing belooft ook in 2024 haar opmars voort te zetten. Deze strategie, waarbij merken worden aanbevolen door invloedrijke figuren op sociale media, kan zeer effectief zijn. Of het nu de mega-following van NikkieTutorials betreft, McDonald’s samenwerking met Travis Scott of de effectiviteit van micro-influencers zoals Anniek Andringa, influencer marketing biedt veelzijdige mogelijkheden voor bedrijven van elke omvang. Belangrijke stappen voor een succesvolle campagne omvatten het begrijpen van je doelgroep, het kiezen van de juiste markt, het stellen van duidelijke doelen, het maken van heldere afspraken en het voortdurend monitoren en evalueren van resultaten. Kortom, een goed doordachte influencer marketingstrategie is van groot belang voor online succes.
Ook interesse in een specialist?
Ontmoet en vergelijk beschikbare marketeers.

Online marketeer nodig?
Wil je meer informatie over het inhuren van een online marketeer? Bel ons of laat je contactgegevens achter. We informeren je graag en vrijblijvend over alle mogelijkheden die de marketeers jou bieden.

Tim Stienen
9:00 – 17:00
Laat ons contact met je opnemen
Onze specialisaties
Ontdek Endeavour Heroes
Blijf op de hoogte
Nieuwsbrief met updates, blogs en achtergrondartikelen.
Volg ons



