Kees - - Content Marketeer - Endeavour heroes

Meer weten? Neem contact op.

De NFT is dood, lang leve de NFT!

NFT - Endeavour Heroes
Kees van Egdom
jan 13, 2023
- 6 min lezen

Zelden stierf een hype een snellere dood dan die van de Non Fungible Token (NFT). Het feit dat de ‘digitale plaatjes’ nog geen jaar geleden voor miljoenen euro’s werden verhandeld en nu slechts een paar euro waard zijn, lijkt te bevestigen dat NFT’s vooral gebakken lucht zijn. Toch is het volledig afschrijven van NFT’s geen goed idee. Een NFT is een bewijs van eigendom, de waarde daarvan is niet altijd in geld uit te drukken. In deze blog behandelen we het volgende: 

  • Wat is Web3?
  • Blockchain en tokens
  • De toekomst van de NFT
  • Betekenis van kwantummechanica

Wat is Web3?

NFT’s zijn onderdeel van een nieuwe vorm van het World Wide Web dat tegenwoordig vaak Web3 genoemd wordt. Deze derde versie van het web gaat voornamelijk over decentralisatie. In 2000 werd een gedecentraliseerd web al voorspeld door Tim Berners-Lee. Hij is de grondlegger van het World Wide Web en de eerste persoon die het idee van Web3 samenvatte. Hij noemde dit oorspronkelijk het ‘Semantic Web’. Een gedecentraliseerd web betekent simpelweg dat data niet centraal wordt verzameld op een fysieke server, maar verspreid is over een digitaal netwerk. In Web3 heet zo’n netwerk een blockchain. De bekendste blockchains zijn op dit moment cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. 

Blockchain en tokens

Binnen blockchains wordt eigendom van data gekoppeld aan ‘tokens’. Een token is de bewijsvoering voor de data die is verspreid over de blockchain. Het is eigenlijk een beetje als het bonnetje dat je voor je jas ontvangt bij de garderobe. Je jas (data) hangt in de garderobe (blockchain) en je bonnetje (token) is het bewijs van eigendom van je jas (data). Het verschil is dat je jas niet in duizenden stukjes door de garderobe heen hangt. Op een blockchain gebeurt dat wel en daarom is het gedecentraliseerd.

Decentralisatie, blockchain-technologie en een op-tokens-gebaseerde economie zijn allemaal concepten die samen worden omschreven als Web3. 

NFT voorbeeld garderobe - Endeavour Heroes

Een token als geen ander

Een NFT is een token met unieke waardes die kan worden gekoppeld aan allerlei digitale goederen zodat het overal op de blockchain wordt herkend. Het concept van deze tokens vindt zijn oorsprong in de blockchain van Ethereum. Tokens werden eerst alleen uitgedeeld als stimulering om de onderliggende blockchain levend te houden, maar met de komst van het Ethereum-netwerk en NFT’s zijn tokens gestegen in de technologiestapel.  Ethereum maakte het goedkoop en makkelijk om een token te maken met slechts een paar regels code en zonder de noodzaak om je eigen blockchain-infrastructuur te bouwen. 

De uitdaging is echter dat de meeste mensen nog steeds niet weten wat ze met deze tokens moeten doen, of hoe ze ze op de juiste manier moeten ontwerpen. De NFT’s die we vandaag de dag zien lijken voornamelijk gemaakt te zijn voor het verhandelen van digitale ‘kunst’, maar dat doet de tokens en de onderliggende techniek tekort.

Een duik in de wereld van NFT’s kan al snel overweldigend lijken omdat we nog weinig weten over de mogelijkheden en bedreigingen van de opkomende ’token-economie’. We hebben allemaal verhalen gelezen van NFT’s die voor enorme bedragen werden aangeschaft om vervolgens in waarde te kelderen. Buzzwords zoals ‘smart contracts’ en ‘cryptocurrencies’ vergroten de verwarring over wat wat is. Gedeeltelijke en eenzijdige kennis neemt toe, maar het grote plaatje van waarom en hoe de NFT de komende jaren één van de meest baanbrekende innovaties kan zijn, is nog steeds vaag.

De toekomst van de NFT

In veel industrieën spelen NFT’s al een rol of wordt onderzocht hoe ze zouden kunnen integreren met huidige toepassingen. In de gaming industrie zie je dat ontwikkelaars steeds meer unieke items in games als NFT aanbieden. Dit is gunstig voor zowel de ontwikkelaar als de speler, omdat zij zo beide kunnen verdienen wanneer items worden (door)verkocht. In de muziekindustrie worden NFT’s al hier en daar gebruikt. Artificial Intelligence slaat in deze branche een enorme slag en het wordt steeds makkelijker om in no-time een compleet nummer te maken. Om de rechten bij de juiste eigenaar te houden zijn NFT’s een ideale en makkelijke oplossing. 

NFT’s kunnen het einde betekenen van illegale kaartverkoop voor evenementen. Verschillende onafhankelijke marketplaces verkopen nu al kaartjes als NFT. Eigendom en de prijs van deze kaartjes kan makkelijk worden gecontroleerd. Waardoor het doorverkopen van een kaartje makkelijker wordt en scalpers geen kans krijgen om alle kaartjes op te kopen en deze voor het dubbele door te verkopen.

De Metaverse en NFT’s gaan hand in hand. Vooral in de fashion-industrie worden NFT’s omarmd. Sommige merken bouwen in de Metaverse volledige werelden waar ze digitale versies van hun producten verkopen als NFT. De invloed van NFT’s op e-commerce zal steeds duidelijker zichtbaar worden. Meer webshops zullen NFT’s gaan gebruiken om digitale goederen te verkopen.

Belangrijke rol

Nog verder in de toekomst kunnen NFT’s een steeds belangrijkere rol spelen in ons dagelijks leven. Je medisch dossier zou in de toekomst bijvoorbeeld een NFT kunnen zijn. Op deze manier is je persoonlijke medische data over de hele wereld razendsnel bereikbaar. Voor levensbedreigende situaties zou dit levens kunnen redden. Maar ook voor unieke medische zorg, toegang tot speciale behandelingen of medische apparaatjes zouden NFT’s gebruikt kunnen worden. Cruciaal bij dit soort toepassingen is veiligheid. Onze huidige netwerken kunnen deze veiligheid niet garanderen, maar met de opkomst van kwantum netwerken zullen NFT’s een steeds veiligere optie worden.

NFT Ethereum - Endeavour Heroes

Betekenis van kwantummechanica

De breed maatschappelijke inzet van kwantum netwerken is om de hoek en Nederland loopt voorop. Deze razendsnelle netwerken, die draaien op kwantumcomputers, zijn vele malen beter beveiligd dan onze huidige netwerken. Kwantumcomputers zijn computers die gebaseerd zijn op kwantummechanica en zijn in staat om complexe berekeningen sneller uit te voeren en om grote hoeveelheden data sneller te verwerken dan traditionele computers. Blockchain technologie sluit dan ook perfect aan op kwantumtechnologie en NFT’s kunnen binnen deze nieuwe netwerken een cruciale rol spelen.

Er zijn een aantal manieren waarbij NFT’s en kwantumcomputers samen zouden kunnen werken, zoals het gebruik van kwantumcomputers om NFT’s te beveiligen en te verifiëren, of het gebruik van NFT’s om toegang te verlenen tot kwantumcomputercapaciteit. Het is ook mogelijk dat NFT’s gebruikt zullen worden om kwantumcomputercapaciteit te verkopen en te vermarkten.

De dood of de gladiolen

Wanneer je nu iemand vraagt wat ze van NFT’s vinden, dan hoor je vaak negatieve geluiden. Terwijl veel mensen toegeven dat ze er maar weinig van begrijpen. Dit onbegrip, in combinatie met de verhalen vanuit de media, zorgen ervoor dat het enthousiasme voor NFT’s een dieptepunt heeft bereikt. De mogelijkheden zijn enorm en de techniek groeit nog steeds als kool, maar alle goodwill is weg.

De NFT zal binnenkort misschien worden omgedoopt tot een andere afkorting. Wellicht verdwijnt de NFT volledig en verrijst er uit de as nieuwe techniek op die er verdacht veel op lijkt.

Hoe het ook loopt, het concept van eigendom in een nieuw gedecentraliseerd web dat binnen een paar jaar waarschijnlijk sneller zal zijn dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden begon bij NFT’s. Daar mogen we ze best dankbaar voor zijn.

Conclusie

De opkomst en ondergang van Non Fungible Tokens (NFT’s) kunnen misleidend lijken, maar ze vormen eigenlijk een belangrijk onderdeel van Web3, het gedecentraliseerde web. NFT’s vertegenwoordigen eigendom in de vorm van unieke tokens. Ze spelen een belangrijke rol in sectoren zoals gaming, muziek, en e-commerce. Met de komst van kwantumnetwerken en verbeterde beveiliging zullen NFT’s in de toekomst nog belangrijker worden. Ondanks de huidige twijfels over NFT’s, moeten we erkennen dat ze de weg hebben vrijgemaakt voor een nieuw tijdperk van eigendom in een snel veranderende digitale wereld.

Heb je marketing ondersteuning nodig?

Heb je ondersteuning nodig binnen de snel veranderende digitale wereld? Of kun je (tijdelijk) extra handen gebruiken in je marketingteam?

Bij Endeavour Heroes huur je een online marketeer in die tegen een aantrekkelijk tarief bij jou op locatie komt werken. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Ook interessant?