Puck-content-marketeer

Meer weten? Neem contact op.

Live gaan op TikTok? Ontdek de best practices

Best practices TikTok LIVE - Endeavour Heroes
Puck Mols
dec 06, 2022
- 6 min lezen

Ben je geïnteresseerd om live te gaan op TikTok, maar twijfel je nog? Als je nieuwsgierig bent naar TikTok LIVE, de functies ervan en hoe je live kunt gaan, dan is deze blog speciaal voor jou! Om je te helpen bij het navigeren door TikTok LIVE, duiken we in de belangrijkste TikTok LIVE-functies, de vereisten om live te gaan en een paar tips om in gedachten te houden voordat je aan je eerste uitzending begint.

TikTok LIVE is een functie waarmee gebruikers in realtime met makers kunnen communiceren via livestreams. Gebruikers van 16 jaar of ouder kunnen livestreams lanceren op TikTok, en gebruikers van 18 jaar of ouder kunnen tijdens een live-sessie cadeaus versturen en ontvangen.

Natuurlijk moeten alle gebruikers zich houden aan de richtlijnen van de TikTok-community, anders wordt hun account verbannen en hebben ze geen toegang meer tot TikTok LIVE.

Live gaan op TikTok

  1. Wat zijn de TikTok live functies?
  2. Hoe ga je live op TikTok?
  3. Hoeveel volgers heb je nodig om live te gaan op TikTok?
  4. Tips om live te gaan op TikTok

TikTok LIVE functies

Door live te gaan op TikTok kun je in contact komen met je volgers op het platform en een community opbouwen, wat natuurlijk heel waardevol is. De app heeft verschillende manieren om de ervaring voor makers en kijkers bij het live gaan te maximaliseren. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies.

Q&A

Met de Q&A-functie kunnen videomakers direct tijdens de livestream reageren op vragen van het publiek. Makers krijgen toegang tot verschillende tools om alleen de vragen te selecteren, weer te geven en te beantwoorden die ze willen beantwoorden.

Meerdere gasten

Met de functie van TikTok voor meerdere gasten kunnen gebruikers live gaan met maximaal vijf gasten met behulp van een paneel- of rasterlayout. Deze functie is perfect voor het hosten van paneldiscussies, live instructievideo’s en andere community-gebaseerde evenementen.

Live evenementen

Voor meer kijkers in je live-sessie, kun je jouw livestream van tevoren plannen, beheren en promoten bij je volgers. Met de speciale link kun je dit bijvoorbeeld makkelijk delen in Instagram of Facebook stories.

Cadeautjes

Als je deel uitmaakt van TikTok’s Creator Next-programma, kunnen kijkers, als ze je inhoud leuk vinden, tijdens een livestream badges geven die geld waard zijn. Alleen niet-zakelijke accounts en gebruikers van 18 jaar of ouder kunnen deze beloningen accepteren, dus daar moet je wel goed op letten. 

Moderator

Wanneer je live gaat, kun je andere gebruikers toewijzen om de chatroom te modereren om ervoor te zorgen dat deze veilig is en in overeenstemming met de inhoud die je deelt.

Live donaties

Met de knop LIVE Donaties van TikTok kan jouw publiek doneren aan het door jou gekozen goede doel. Je kunt je goede doel vóór of tijdens je stream selecteren.

Live-onderwerpen

Deze functie geeft je publiek een idee van wat ze kunnen verwachten in je livestream. LIVE Onderwerpen zijn muziek, sport, eten, gamen en doe-het-zelf categorieën. LIVE-onderwerpen vergroten ook de vindbaarheid van je livestream door nieuwe kijkers in staat te stellen je stream te ontdekken, en eraan deel te nemen op basis van het LIVE-onderwerp dat je behandelt.

Keywordfilters

Een andere manier om je livestream te beschermen, is door automatisch reacties te verwijderen die woorden of woordgroepen bevatten die je hebt gemarkeerd.

Hoe ga je live op TikTok?

Dit zijn de eerste stappen om live te gaan op TikTok:

1. Open de app en klik op het ‘+’ teken.

2. Slide naar het tabblad ‘LIVE’.

3. Voeg een titel toe.

4. Klik op ‘Live gaan’.

Na je live optreden heb je tot 90 dagen toegang tot de opname door naar het tabblad “instellingen en privacy” te gaan en “LIVE replay” te selecteren. Vanaf daar kun je de live video downloaden of verwijderen.

Hoeveel volgers heb je nodig om live te gaan op TikTok?

Om live te gaan op TikTok, moet je minimaal 1.000 volgers hebben. Dit is een extra beveiligingsfunctie van de app om ervoor te zorgen dat gebruikers inhoud delen waarin hun publiek geïnteresseerd is.

Hoe neem je deel in iemands TikTok LIVE

Stuur een verzoek om lid te worden van de TikTok LIVE van iemand anders. Klik hiervoor op de livestream waaraan je wilt deelnemen. Ga vervolgens naar het opmerkingen gebied en klik op het pictogram dat op twee mensen lijkt. Druk ten slotte op de ref-verzoekknop. Als de host van TikTok Live je verzoek accepteert, word je lid van hun livestream.

Tips om live te gaan op TikTok

1. Weet wanneer je doelgroep het meest actief is in de app

Je kunt je doelgroep beter bereiken door een meer gepersonaliseerde ervaring en relevante advertenties te bieden. Dit betekent onder andere het precies weten wanneer de meesten actief zijn in de app.

Controleer het tabblad “Volgers” in je Analytics om dit te ontdekken. Hier zie je op welke tijden en dagen je volgers het meest actief zijn, samen met andere inzichten, zoals video’s en geluiden die het populairst zijn bij je volgers.

Al deze informatie is waardevol bij het plannen van je live-sessie.

2. Stel het podium in

Het eerste dat je wilt doen, is ervoor zorgen dat je verlichting van tevoren is geregeld. Dit kan betekenen dat je moet gaan zitten voor een raam dat veel natuurlijk licht binnen laat, of dat je kunstlicht moet regelen. 

Het volgende dat je nodig hebt is een stille kamer. Zorg ervoor dat er niet te veel achtergrondgeluid is, want dat kan kijkers afleiden en het moeilijk maken om hun aandacht vast te houden. Je kunt bijvoorbeeld ook investeren in een externe microfoon om je geluidskwaliteit tot een hoger niveau te tillen.

Zorg er ten slotte voor dat je wifi-verbinding sterk is. Je kunt snel kijkers kwijtraken als ze moeite hebben om je te horen of te zien in de app.

3. Zorg voor een duidelijk doel en schets

Elke keer dat je van plan bent om met je publiek te communiceren, moet je een duidelijk doel hebben. Het kan gaan om het opbouwen van naamsbekendheid, meer leren over je publiek, gebruikers naar je website leiden, leads genereren, enz.

Zodra je weet wat je doel is, zorg je dat je je live uitzending uitwerkt. Dit zorgt ervoor dat je jouw belangrijkste punten communiceert en jouw einddoel bereikt.

4. Zorg voor een moderator

Een moderator is een gebruiker die je toewijst om ervoor te zorgen dat de chatroom tijdens je uitzending veilig en plezierig is.

Chats zijn berucht omdat ze bots en trollen hebben die gebruikers kunnen afleiden en voorkomen dat je belangrijke berichten van jouw publiek ziet. De moderator helpt je de live-sessie te leiden en stelt je in staat je te concentreren op het betrekken van je publiek en het delen van je boodschap.

Live gaan op TikTok is een geweldige manier om contact te maken met je publiek en die merkloyaliteit te versterken. Als je nog geen 1.000 volgers hebt, verzamel dan alvast ideeën voor uitzendingen door naar je concurrenten te kijken en te zien welke livestrategie het meest effectief is om je doel te bereiken.

Zo ben je al helemaal klaar als je account aan de eisen voldoet.

Conclusie

TikTok heeft heel veel verschillende functies, waaronder de functie waarmee gebruikers realtime met makers kunnen communiceren via een livestream. Door live te gaan op TikTok kun je in contact komen met je volgers en een community opbouwen. Er zijn veel verschillende functies binnen TikTok live, zoals: Q&A, live evenementen, cadeautjes en keywordfilters. Live gaan op TikTok kan vanaf 1.000 volgers. Dit is een extra beveiligingsfunctie van de app. Zorg voor leuke gepersonaliseerde content en bereik op deze manier je doelgroep.

Kom je er niet uit?

Heb je hulp nodig bij het indelen van jouw TikTok account, en het organiseren van een TikTok LIVE? Bij Endeavour Heroes huur je een content specialist in die tegen een aantrekkelijk tarief bij jou op locatie komt werken. 

Wil jij je complete online marketing uitbesteden? Dat is ook mogelijk bij Endeavour Heroes! Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Ook interessant?