Kirsten-onine-allround-marketeer

Meer weten? Neem contact op.

Lifehacks voor een marketeer die je (werk)leven makkelijker maken

Picture of Kirsten van der Kraan
Kirsten van der Kraan
- 5 min lezen

Ben je nog redelijk nieuw in het marketingvak of ben je al ervaren en kan je altijd wel handige tips gebruiken? Deze 9 tools en lifehacks gaan jouw (werk)leven een stuk makkelijker maken! Note: De tools die in deze blog worden genoemd zijn niet gepromoot, maar puur uit eigen ervaring of desk research aanbevolen!

#1 AI tools

De welbekende AI-tool ChatGPT veroverde dit jaar binnen een mum van het tijd het internet. ChatGPT is extreem handig voor marketeers! Je kunt het gebruiken voor het verzinnen van teksten, het verkrijgen van inzichten of het automatiseren van taken.

Ikzelf gebruik het nu vooral als ik content schrijf en als ik even niet weet waar ik moet beginnen, inspiratie nodig heb of om sneller desk research wil doen naar een bepaald onderwerp.

Ik raad wel aan om de betaalde versie te gebruiken. Dan krijg je toegang tot ChatGPT 4.0 en verschillende koppelingen, waardoor de data verder kan gaan dan 2021 (wat met ChatGPT 3, de gratis versie, het geval is). 

Daarnaast zijn er nog veel meer AI-tools die je kunt inzetten, zoals:

#2 Canva

Canva is onmisbaar voor het designen van social media posts. Zelfs de gratis versie geeft genoeg opties om social posts te maken voor je organisatie. Je tovert je ontwerp zo om van een feed post naar een story. In de betaalde versie nog meer handige features, zoals: de achtergrond van een foto verwijderen en zelfs AI tools. 

#3 CapCut

CapCut is een ideale video-editing tool voor mobiel. Deze tool wordt onder andere veel gebruikt voor het maken van TikToks. Wil je meer met TikTok doen? Dan is CapCut dus ook een handige tool voor jou. Ook zijn er veel ’templates’ beschikbaar die door content creators worden gebruikt op TikTok. Daarnaast is het gewoon een fijne en snelle app om snel een video in elkaar te zetten!

#4 Gain of HootSuite

Een reminder in je agenda moeten zetten voor het publiceren een social post? Dat is zonde van je tijd en ook nog eens foutgevoelig. Je gaat dit namelijk echt wel een keer vergeten. Plan je social content lekker van tevoren in met een social media planning tool. Er zijn ontzettend veel tools beschikbaar hiervoor, maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar Gain. De kalender feature werkt namelijk super goed voor een content kalender, omdat je ook ‘drafts’ kan maken in de vorm van een tekstdocument. Ik zet dus al ver van tevoren een tekstje met het onderwerp van de post. Nog voor ik besloten heb op welk kanaal en in welk format de post precies gepubliceerd gaat worden (zoals foto, video, carrousel, etc). Een ander alternatief is HootSuite.

#5 LanguageTool of Grammarly

Spelfouten voorkomen in alles wat je online typt? Er zijn verschillende tools die een spellingscheck bieden in je internet browser. LanguageTool of Grammarly zijn handige Google Chrome extensies die je gratis toevoegt aan je browser. Met de betaalde versie kun je het zelfs toepassen op je Microsoft apps (Word, Powerpoint, etc). 

#6 Ahrefs of SEMrush

Meer inzicht nodig voor je SEO strategie? Dan is een Ahrefs of SEMrush absoluut aan te raden. Hierin kan je een uitgebreid zoekwoordenonderzoek doen, houd je gemakkelijk bij op welke woorden jij rankt én kun je je concurrenten goed in de gaten houden. SEMrush geeft ook nog eens aanbevelingen voor jouw blogs in vergelijking met concurrenten, zodat je weet wat je kan optimaliseren aan je blog. 

#7 Mappen en regels voor je mailbox

Iedereen gaat anders met zijn mail om. Maar als er iets is wat je niet gaat helpen in je werk, is het een te volle inbox. Ik verdeel mijn mails daarom in mapjes, zoals: branding, content, social, interne mails, HR, finance, etc. 

Wanneer ik klaar ben met een mail of er zitten sowieso geen acties voor mij in, gaat de mail naar de map waar die thuishoort. Dit betekent dat mijn gewone inbox alleen bestaat uit taken of dingen waar ik nog op moet antwoorden. En wanneer ik een mail later terug wil vinden, staat die netjes in een mapje. Mails die geen waarde hebben voor mij om te bewaren, delete ik gewoon gelijk. 

Een career saving tip: stel een regel in dat jouw verzonden mail vertraagt. Hierdoor zal je mail eerst 30 tot 60 seconde in je ‘outbox’ blijven hangen. Dit is handig voor als je het bestand vergeet toe te voegen en je daar precies achterkomt als je op verzenden klikt.

Er zijn daarnaast nog verschillende boeken die je helpen bij het aanbrengen van structuur in het dagelijkse werkleven, zoals GRIP.

#8 Ad Library & creative center

Wil je even spieken hoe de paid social campaigns van je concurrenten er uit zien op Facebook en Instagram? Zoek ze op in de Meta Ad Library. Dit is trouwens ook heel handig voor het opzoeken van kortingscodes van webshops, you are welcome ;). 

Wist je dat TikTok een heuze creative center heeft voor content creators en bedrijven? Hier vind je ook een Ad Library en ontdek je zowel welke ads het goed doen op TikTok als welke trends er nu rondgaan. Ook vind je guidelines en tips voor het maken van content voor dit platform. Dus, wil je succesvol worden op TikTok? Dan is het zeker aan te raden om hier eens een kijkje te nemen.

#9 Gratis foto's

Snel foto’s nodig voor je website, blog artikelen of advertenties, maar heb je weinig budget? Dan zijn er genoeg websites waar je gratis foto’s downloadt, zoals:

Join our team!

Bij Endeavour Heroes werk je in house bij verschillende opdrachtgevers, waardoor je super snel veel ervaring op doet! Check onze vacatures voor meer info. 

Ondersteuning nodig in jouw marketing team?

Kun je (tijdelijk) extra handen gebruiken in je marketingteam? Bij Endeavour Heroes kun je een marketeer inhuren die tegen een aantrekkelijk tarief bij jou op locatie komt werken. 

Ook interessant?