martijn managing director - Endeavour Heroes

Meer weten? Neem contact op.

Is jouw interne linkbuilding op orde?

Interne linkbuilding
Renata Islamagic
Renata Islamagic
- 6 min lezen

Op de eerste plek staan in de zoekresultaten van Google, wie wilt dat nou niet? Elk bedrijf dat wil groeien heeft tegenwoordig een online marketing team of een SEO specialist in huis om dat doel te bereiken. Dit levert de nodige concurrentie op. Het is daarom ontzettend belangrijk om je complete website onder de loep te nemen en te optimaliseren voor zoekmachines. Zoals alle online marketeers weten, zijn er 3 pijlers die de basis vormen van je SEO strategie: content, techniek en autoriteit. Waar ik in dit artikel op wil inzoomen is een belangrijk onderdeel binnen deze pijlers waar niet altijd genoeg aandacht aan besteed wordt, namelijk interne linkbuilding. 

Wat is interne linkbuilding?

Interne linkbuilding is het plaatsen van links op pagina’s binnen jouw eigen website, die linken naar andere pagina’s op jouw website. Wat is dan het verschil tussen interne linkbuilding en externe linkbuilding? Het verschil met externe linkbuilding is dat je bij externe linkbuilding links laat plaatsen op andere (externe) websites, die linken naar jouw website. 

Bij interne linkbuilding gaat het echter om het plaatsen van jouw eigen links op jouw eigen website (vandaar, intern). Zie het als een spinnenweb van links. Al jouw pagina’s zijn zo verbonden met elkaar. Ik hoor je al denken, hoe helpt dit dan bij het verhogen van je Google positie? Wij leggen het uit.

Voordelen van interne linkbuilding

Laten we eerst naar de voordelen van interne linkbuilding kijken. Want wat heb je er eigenlijk aan en waarom zou je hier tijd aan besteden? Interne linkbuilding biedt vele voordelen, zoals:

  • Je voorkomt zwevende pagina’s
  • Je geeft een stukje SEO waarde mee aan een pagina
  • Bezoekers blijven langer hangen op je website
  • Je zorgt voor een prettige bezoekerservaring
Je voorkomt zwevende pagina’s

Zwevende pagina’s, ook wel orphan pages genoemd, zijn pagina’s die geen enkele relatie hebben via een link naar een andere pagina, zoals de naam al zegt: ze zweven rond zonder gekoppeld te zijn aan de rest van je website. Zoekmachines kunnen zwevende pagina’s wel vinden via je XML-sitemap of als je ze zelf laat indexeren in Google Search Console, maar doordat ze geen aansluiting vinden richting een andere pagina op je website, geef je minder informatie mee aan Google waar de pagina over gaat, zijn er minder ‘touchpoints’ en krijgen ze geen waarde mee vanuit andere pagina’s. Dit kan een negatieve invloed hebben op de ranking van je website. 

Je geeft een stukje SEO waarde mee aan een pagina

Door naar een pagina te linken, geef je link juice mee, oftewel SEO waarde. Hoe vaker jij naar een bepaalde pagina linkt, hoe meer je aangeeft bij Google dat het om een belangrijke pagina gaat. Hierbij moet je de gebruiksvriendelijkheid niet uit het oog verliezen, het heeft geen zin om vanuit niet-relevante pagina’s te linken. Ik noem een voorbeeld. 

Als je op een pagina over schoenen linkt naar een andere pagina binnen je website over dames schoenen, dan ziet Google dat het over een soortgelijk onderwerp gaat waar je meer informatie over geeft. Dit is relevant voor de bezoeker, de kans dat diegene doorklikt is namelijk groot. Het heeft weinig zin om op een pagina over schoenen te linken naar een andere pagina binnen je website over bijvoorbeeld boeken. Een bezoeker is tenslotte op zoek naar informatie over schoenen, de kans dat diegene doorklikt naar een pagina over boeken is klein en niet relevant. Je verwart Google hiermee doordat het dan onduidelijk is waar de pagina over gaat.

Bezoekers blijven langer hangen op je website

Door relevante links te plaatsen op je pagina’s blijven bezoekers langer hangen op je website. In plaats van dat ze maar één pagina bekijken, is de kans dat ze meerdere pagina’s bekijken groter wanneer je gebruik maakt van interne links. Natuurlijk kunnen ze ook andere pagina’s op je website bekijken door te navigeren via het menu of de footer, maar hier staan niet al je pagina’s in. Daarnaast zijn niet alle pagina’s even relevant voor een bezoeker. Door interne links te plaatsen help je de bezoeker om relevante pagina’s te bekijken op je website. Dit is voordelig voor je Google positie omdat een bezoeker dan langer op je website blijft. Hiermee ziet Google jouw website als relevant. Het kan namelijk nadelig voor je rankings zijn als bezoekers maar een enkele pagina op je website bekijken en je website weer snel verlaten. 

Je zorgt voor een prettige bezoekerservaring

Zoals alle SEO specialisten weten, is een prettige bezoekerservaring ontzettend belangrijk voor Google en dus ook voor jou als je een hoge positie in Google wilt hebben. Door interne links te plaatsen op je website maak je het voor bezoekers makkelijker om door je website te navigeren. Ze kunnen zo makkelijker informatie vinden en sneller hun doel bereiken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je iets meer in de hand hebt welke reis de bezoekers op je website moeten afleggen om tot een bepaald doel te komen. 

Interne linkbuilding tips

Waar moet je op letten als je aan de slag gaat met intern linkbuilden? Wij delen een aantal tips met je zodat je direct aan de slag kunt om jouw interne linkbuilding op orde te maken. 

1. Breng je huidige website in kaart
Begin met het in kaart brengen van je huidige website en bepaal wat jouw belangrijkste pagina’s zijn. Je wilt uiteraard dat je belangrijkste pagina’s het beste scoren in Google. Hoeveel links krijgt welke pagina binnen en vanuit waar? Je kunt verschillende tools zoals SEranking, ScreamingFrog, SEMrush en Google Search Console gebruiken om te zien hoeveel interne links jouw pagina’s hebben en of er pagina’s zijn die 0 links ontvangen, zwevende pagina’s dus zoals we net al benoemden. 

2. Denk na over waardevolle plekken op je website
De pagina’s die hoger in je website staan, hebben vaak meer waarde dan pagina’s die dieper in je website liggen. Denk bijvoorbeeld aan je menu. De links die in je menu staan, worden op iedere pagina getoond, zij krijgen vanuit iedere pagina linkjuice en dus meer SEO waarde. Het is belangrijk dat je hier je belangrijkste pagina’s in zet, hetzelfde geldt voor de footer. Op je pagina’s zelf is er ook een hiërarchie. Hoger geplaatste links in de tekst hebben vaak meer waarde dan lager geplaatste link. 

3. Zorg voor relevante interne links
We benoemden het net ook al, maar het is heel belangrijk dat je links relevant en logisch zijn. Zo zal Google bepaalde pagina’s als hotspots beschouwen. Het zal juist tegenwerken als je op een pagina over planten linkt naar bijvoorbeeld een pagina over jassen. Dit maakt het minder gebruiksvriendelijk en veroorzaakt alleen maar verwarring bij Google.

4. Denk aan je linkjuice
Het heeft geen zin om op iedere pagina 20 links te plaatsen. Door veel links te plaatsen, daalt de waarde per link op de pagina. Je linkjuice is op een gegeven moment op. Zie het als dat je begint met een waarde van 100% bij 1 link op de pagina. Als je er nog een link bij zet, moet de 1e link de waarde delen met de 2e link, ze krijgen dan beide maar 50% linkjuice mee, enzovoort. 

5. Gebruik goede anchor teksten
Een anchor tekst is de tekst die op een pagina staat waar een link mee gekoppeld is. Je ziet helaas nog veel te vaak dat er een hyperlink achter het woord ‘hier’ staat. Het woord ‘hier’ voegt helaas niks toe en komt niet overeen met de content op de pagina waar je naartoe linkt. Als je dus naar damesschoenen linkt, gebruik dan ook een relevante keyword zoals ‘damesschoenen’. Je creëert hiermee meer samenhang tussen de pagina’s en scoort zo wat puntjes bij Google. Let wel op dat je varieert in je anchor teksten, zodat Google het niet als spammen ziet. Hier komt een zoekwoordenonderzoek goed van pas. 

6. Gebruik breadcrumbs
Breadcrumbs zijn de links die je vast wel eens bovenaan een pagina hebt gezien, waarbij je kunt zien via welke pagina’s je op de huidige pagina bent gekomen. Dus bijvoorbeeld, vanuit de hoofdcategorie schoenen, naar de subcategorie damesschoenen naar de productpagina witte damessneakers van merk x. Google crawlt deze links ook, dus maak hier vooral ook gebruik van door ze een hyperlink, oftewel een interne link, mee te geven.

Heb je hulp nodig bij interne linkbuilding of de optimalisatie van jouw online vindbaarheid? Bij Endeavour Heroes huur je al een SEO specialist in die tegen een aantrekkelijk tarief bij jou op locatie komen werken. 

Wil jij je complete online marketing uitbesteden? Dat is ook mogelijk bij Endeavour Heroes! Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Ook interessant?