kim-content-marketeer-endeavour-heroes

Meer weten? Neem contact op.

Hoe bereik je Gen Z met vacatures?

Gen Z vacatures - Endeavour heroes
Kim Nieuwpoort
feb 03, 2023
- 5 min lezen

Ik ben zelf geboren in 1998 wat dus betekent dat ik tot de generatie Z behoor. Gen Z’ers zijn geboren tussen 1997 en ongeveer 2012.  Elke generatie heeft zo zijn eigen waarden en wensen bij het vinden van een nieuwe baan. Daarom hoort bij elke generatie een ander recruitmentproces. Wat voor vacatures spreken Gen Z aan en wat zoeken zij in een werkgeverWat vind ik – als Gen Z’er – belangrijk in mijn zoektocht naar een nieuwe baan? In deze blog vertel ik onder andere over:

  • Social media als vacatureplatform
  • Wat is een vlot sollicitatieproces?
  • Flexibiliteit voor Gen Z-werknemers
  • Groeimogelijkheden
  • Hoe is dat bij Endeavour?
  • Conclusie

Social media als vacatureplatform

Ik, maar ook vele anderen uit generatie Gen Z gebruiken social media als vacatureplatform. Niet alleen de vindbaarheid van de vacature zelf op social media is dus heel belangrijk, maar ook de vindbaarheid van het bedrijf zelf. Wanneer ik een vacature van een bedrijf tegenkom, surf ik vrijwel direct door naar de bijbehorende social kanalen. Denk aan Instagram, Facebook, TikTok of LinkedIn. Kijkend naar de social kanalen van een bedrijf, zie ik al snel of dit bedrijf naar alle waarschijnlijkheid bij mij past of niet. Wat straalt het uit? Hoe is de sfeer? Wat voor activiteiten zie ik voorbijkomen? 

Een tip: Neem je social media kanalen goed onder de loep. Kijk naar wat je als bedrijf wil uitstralen en vergeet ook zeker niet alle leuke uitjes en activiteiten te posten. Dit soort kleine dingen kunnen enorm het verschil maken als het gaat om het aantrekken van nieuwe sollicitanten die behoren tot Gen Z.

Digital natives

Gen Z heeft over het algemeen een aversie tegen verouderde wervingsmethoden. Wij zijn echte digital natives en hechten dus waarde aan moderne technologie die werkt. Wist je dat, volgens het onderzoek van Yello, zelfs 54% van de Gen Z’ers de sollicitatieprocedure niet invult wanneer zij het gevoel hebben dat het proces verouderd is? Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat het proces ontbreekt aan technologie. Zorg dus voor een gemoderniseerd sollicitatieproces waarbij de kandidaat er soepel doorheen gaat. 

Wat is een vlot sollicitatieproces?

Even terugkomend op het stukje ‘verouderde wervingsmethoden’. Dit betekent dus: een vlot sollicitatieproces. Zorg ervoor dat de stappen in het proces duidelijk zijn, waarbij je goed persoonlijk contact behoudt. Laat de kandidaat niet te lang wachten op een antwoord en houdt hem of haar daarbij altijd op de hoogte. Zeker in deze tijd waarin bedrijven staan te springen om nieuwe werknemers is het zeer belangrijk om hier aandacht aan te schenken. 

Blijf top-of-mind bij de sollicitant door hem of haar bij elke fase in het wervingsproces te betrekken. De Gen Z doelgroep wil concreet weten wie, wat, waar en wanneer. Bij het zoeken naar hun eerste baan, na afronding van een studie, verwacht deze generatie samenwerking en persoonlijke interactie.

Gen Z’ers verwachten ook dat het proces snel duurt. Het liefst minder dan een week, vanaf het eerste gesprek tot het aanbod van een baan. Een moeizaam sollicitatieproces kan dus écht een dealbreaker zijn. 

Flexibiliteit voor Gen Z-werknemers

De mate van flexibiliteit in het werk is een belangrijke factor waar ik persoonlijk zelf goed naar kijk bij het zoeken van een nieuwe baan.

Flexibiliteit is niet alleen belangrijk om de generatie Z aan te trekken, het is ook essentieel voor het behouden van deze generatie. Volgens onderzoek beschouwt 49% van de Gen Z-werknemers flexibiliteit als de meest belangrijke factor om na de eerste week aan het werk te blijven; een stijging van 13 punten vergeleken met een jaar geleden.

Het gaat daarbij niet alleen om flexibiliteit wat betreft de dagen van de week, maar ook om de manoeuvreerbaarheid binnen de uren dat wij werken.

Uit een rapport van Adobe, The Future of Time (2021), blijkt dat 66% van de Gen Z-werknemers van baan zou veranderen voor meer controle over hun werkschema, ervan uitgaande dat het salaris en de functieomschrijving hetzelfde blijven. 

Groeimogelijkheden

Over het algemeen is Gen Z vrij carrièregericht. Dit geldt ook voor mij. Daarom is een belangrijk punt waar ik naar kijk bij het zoeken van een nieuwe baan: groeimogelijkheden. 

Als werkgever is het dus belangrijk hier goed aandacht aan te schenken. Hoe is de ondersteuning voor juniors? Besteed jouw bedrijf hier veel aandacht aan? Benadruk dit dan goed in de Gen Z vacature. Wees transparant over eventuele groeimogelijkheden en het algehele loopbaantraject. Maak duidelijk dat je als bedrijf bereid bent om beginnende werknemers te begeleiden en hen hierin groeikansen aan te bieden. 

Hoe is dat bij Endeavour?

Gen Z Vacatures

Na mijn eigen zoektocht heb ik uiteindelijk voor Endeavour gekozen. Waarom? Omdat zij simpelweg voldeden aan alle – voor mij belangrijke – punten die ik hierboven heb benoemd. De vacature was goed zichtbaar op social media, waarna het sollicitatieproces duidelijk en vlot verliep. Het persoonlijke en consequente contact via de mail zorgde ervoor dat ik volledig betrokken was bij het sollicitatieproces. Hierdoor bleef ik – ondanks andere lopende sollicitaties – het meest betrokken bij Endeavour. Nu werk ik aan toffe marketing opdrachten inhouse bij de klant, heb flexibiliteit in mijn werk en uren en werk ik in een heel leuk team! 

Conclusie

In deze blog heb ik als Gen Z’er mijn inzichten gedeeld over het zoeken naar een nieuwe baan. De belangrijkste punten voor het aantrekken en behouden van Gen Z-werknemers. Voor onze generatie zijn moderne wervingsmethoden en social media van groot belang. Daarnaast is een efficiënt sollicitatieproces met persoonlijk contact en flexibiliteit ook belangrijk. Er wordt waarde gehecht aan groeikansen en duidelijke loopbaantrajecten. Mijn keuze voor Endeavour was gebaseerd op hun sterke online aanwezigheid, heldere sollicitatieprocedure, persoonlijke communicatie, flexibiliteit en groeimogelijkheden.

Meer weten?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan in marketing of wil je alles over marketing leren middels een traineeship? Bekijk dan hier onze vacatures! 

Wil je vanuit bedrijfsperspectief meer weten over het werven van Gen Z’ers, neem contact op en abonneer je op onze social kanalen. Binnenkort verschijnt er weer een nieuwe podcast waarin we over dit onderwerp verder met elkaar in gesprek gaan.

Volg ons op social!

Ook interessant?