Karima-allround-online-marketeer

Meer weten? Neem contact op.

De kracht van online communities

De kracht van online communities - Endeavour Heroes
Karima Bakkali
apr 11, 2023
- 4 min lezen

Het behoren tot een community, oftewel een gemeenschap met hetzelfde doel of probleem, is een fundamentele behoefte van een mens. We leven in een tijd waarin onze telefoon niet weg te denken is. Je zou daarom denken dat in contact komen met jouw klanten makkelijker is dan ooit. Enerzijds klopt dat ook, want de digitale wereld heeft het zeker vergemakkelijkt om meer mensen te bereiken. Maar hoe zit het eigenlijk met de verbinding? In deze blog leg ik jou alles uit over de kracht van online communities en waarom dit een onmisbaar element is voor elk bedrijf.

Inhoud

 1. Wat is een online community?
 2. Wat zijn de voordelen van online communities?
  1. Bron van informatie
  2. Vijver aan klanten
  3. Hogere brand loyaliteit
  4. Minder marketingkosten
 3. Zelf een online community starten
 4. Conclusie
 5. Hulp nodig met jouw online community?

Wat is een online community?

Een online community is een plek waar je mensen bij elkaar brengt die een gemeenschappelijk doel of probleem hebben. In een community kan men vragen stellen, inspiratie delen, elkaar aanmoedigen of op een andere manier verder helpen.

online community starten

Wat zijn de voordelen van online communities?

Het inzetten van online communities als marketingtool zorgt voor een betere verbinding tussen jou als bedrijf en jouw klanten, fans of ambassadeurs. Deze verbinding kan verschillende voordelen bieden:

1. Bron van informatie

Middels jouw online community ben je continu in contact met jouw doelgroep en dat is goud waard! Je ziet namelijk wat er speelt en kan daarmee slim inspelen op hun wensen en behoeften. Bijvoorbeeld door verbeteringen door te voeren of nieuwe producten te ontwikkelen. 

2. Vijver aan klanten

Een personal trainer die een online community heeft opgezet voor mensen die graag willen afvallen, creëert de kans om zijn expertstatus te verhogen. Bijvoorbeeld door de communityleden te helpen en waardevolle content te delen. In het beste geval stelt iemand een vraag in de community en bevelen andere leden jou, als personal trainer zijnde, aan. 

3. Grotere brand loyaliteit

Een online community beginnen leidt tot een grotere merkloyaliteit. Leden van de community voelen zich betrokken bij je bedrijf en komen waarschijnlijk vaker terug voor producten of diensten. Deze brand loyaliteit vergroot je als bedrijf extra door leden van een community te belonen met exclusieve voordelen, winacties of (offline) events.

4. Minder marketingkosten

Een goede manier om jouw doelgroep te bereiken is door advertenties te maken. De kans is aanwezig dat de kosten hiervoor oplopen, maar door jouw doelgroep samen te brengen in een online community dring je die kosten terug. Door focus te leggen op de doelgroep in een community te krijgen, die uiteraard waardevol moet zijn om in te blijven, breng je jouw doelgroep samen. In het beste geval brengen jouw leden weer nieuwe leden met zich mee en genereer je hiermee meer verkeer naar jouw website.

Zelf een online community starten

Er zijn naast deze vier voordelen nog tal van andere redenen waarom zelf een online community oprichten waardevol kan zijn voor je bedrijf. Het is echter belangrijk om op te merken dat het opzetten en onderhouden van een succesvolle online community enige inzet en toewijding vereist. Het begint met het identificeren van de juiste doelgroep, het creëren van waardevolle inhoud en het actief deelnemen aan gesprekken.

Wacht niet langer en ga snel van start met het opzetten van een online community voor jouw bedrijf. Het kan een krachtige tool zijn om je doelen te bereiken, of dat nu gaat om het vergroten van klantenbinding, het verzamelen van waardevolle feedback of het stimuleren van groei.

Conclusie

Online communities zijn dus van onschatbare waarde voor bedrijven. Ze bieden directe inzichten in klantbehoeften, bevorderen merkloyaliteit en verminderen advertentiekosten. Deze digitale ruimtes stellen bedrijven in staat om actief in contact te staan met hun doelgroep, feedback te gebruiken voor verbeteringen, en een loyale klantenbasis op te bouwen. Door exclusieve voordelen aan te bieden aan communityleden en organische groei te bevorderen, dragen online communities bij aan zakelijk succes. Ondanks de inzet die ze vereisen, vormen ze een waardevol instrument om sterke relaties op te bouwen met klanten en fans. Het opzetten van een online community is een investering in de toekomst van elk bedrijf.

Hulp nodig met jouw online community?

Heb je hulp nodig bij het oprichten van jouw online community? Bij Endeavour Heroes heb jij al binnen één dag een hero in huis die jouw bedrijf kan helpen bij het opzetten van online communities. Een ervaren online marketeer inhuren kan al voordelig vanaf 2 dagen per week. 

Ook interessant?