De archetype methode inzetten voor je merk
feb 10, 2023
Met de archetype methode kies je als merk een heldere richting en manier om jouw boodschap over te brengen. De 12 archetypes waaruit je kunt kiezen, zijn gebaseerd op de verschillende type menselijke persoonlijkheden. Je gebruikt deze vervolgens als basis voor alle communicatie rondom jouw merk. Voor elk nieuwe social post, blog, advertentie of andere type content beoordeel je of dit past bij je archetype. Dit maakt het voor jouw doelgroep makkelijker om jouw boodschap te ontvangen, te begrijpen en te onthouden!
Wat is een archetype?
Om te beginnen, zal ik uitleggen wat een archetype is. De term is ontworpen door bekend psycholoog Carl Jung uit de 20e eeuw. Volgens Jung bestaan er “identieke psychische structuren die iedereen gemeen heeft“, die erfelijk zijn en invloed hebben op de manier waarop alle mensen de wereld ervaren.
Je kunt de archetypes zien als 12 soorten menselijke persoonlijkheden. “Deze archetypen zijn ingebed in ons psyche (de menselijke geest)”, aldus Carl Jung. Een archetype is in feite het originele patroon of model waaruit alle dingen van dezelfde soort zijn gekopieerd. Een ander woord voor archetype is dan ook: ‘primary models’.
De 12 archetypes zijn: The Innocent, The Sage, The Explorer, The Outlaw, The Magician, The Hero, The Lover, The Jetser, The Everyman, The Caregiver, The Ruler en The Creator.
Bron afbeelding: Iconic Fox
Wat houdt elk archetype in?
De 12 archetypes zijn te verdelen in vier groepen. Dit is op basis van wat deze vier persoonlijkheden belangrijk vinden. Hun hogere doel.
1. Spiritualiteit
De eerste groep hecht veel waarde aan de spirituele reis. Dit gaat om de archetypes: The Innocent, The Sage en The Explorer.
- The Innocent
The Innocent vertoont geluk, goedheid, optimisme, veiligheid, romantiek en jeugd. The innocent heeft een positieve instelling en een onschuldige kijk op de wereld. Het glas is altijd halfvol bij the Innocent en er wordt uitgegaan van het beste in de mens en maatschappij. Vaak bieden deze merken een eenvoudige keuze aan hun klanten. Voorbeelden van merken zijn: Coca-Cola, Dove, Chocomel en ASN Bank.
- The Sage
The Sage, wat betekent ‘de wijze’, is toegewijd om de wereld te helpen een dieper inzicht te geven. Kennis en waarheid staan hoog in het vaandel bij the Sage. The Sage wil niet blind volgen, maar zelf een weloverwogen keuze maken op basis van informatie. Deze merken nemen vaak de rol aan van een mentor of adviseur. Voorbeelden van merken zijn: Google, Philips en Audi.
- The Explorer
The Explorer vindt inspiratie in reizen, het nemen van risico’s, het ontdekken van de wereld en de spanning van nieuwe ervaringen. Vrijheid staat voorop bij dit type. De vrijheid om er op uit te trekken, je eigen individualiteit te ontdekken en jezelf te zijn. Voorbeelden van merken zijn: Land Rover, Red Bull, the North Face en GoPro.
2. Indruk maken
De tweede groep staat bekend om het achterlaten van een stempel op de wereld. Deze groep bestaat uit: The Outlaw, the Magician en The Hero. (Ik denk dat niet moeilijk is om te raden welk archetype Endeavour Heroes is.)
- The Outlaw
The Outlaw, soms ook wel the Rebel genoemd, twijfelt aan autoriteit, overtreedt de regels en hunkert naar revolutie. The Outlaw voelt zich niet thuis in de maatschappij en daagt daarom de status quo uit. Gedreven door onafhankelijkheid, gerechtigheid of zelfs wraakgevoels, wil dit type een wereld creëren waarin hij wel in past. Dit zijn merken die absoluut niet bang zijn om de gevoelige snaar te raken, te provoceren of zelfs te schockeren. Voorbeelden van merken zijn: Virgin, Harley-Davidson en Diesel.
- The Magician
The Magician droomt groot, wil altijd iets speciaals creëren en streeft om het onmogelijke mogelijk te maken. The Magician wordt gezien als echte visionair en innovator en is goed in het transformeren van iets negatiefs naar iets positiefs. Voorbeelden van merken zijn: TED, Disney en de Efteling.
- The Hero
The Hero komt in actie om de wereld een betere plek te maken, is moedig, gedurfd, inspirerend, durft altijd de strijd aan te gaan en zet alles op alles om te winnen. Terugkerende thema’s bij dit type zijn: een hoog plichtsgevoel, het verleggen van grenzen en het bouwen op je eigen kracht om het verschil te maken. Voorbeelden van merken zijn: Nike, BMW en Duracell.
3. Verbinding
Bij de derde groep draait het om het streven naar een verbinding. Dit gaat om de archetypes: The Lover, the Jetser en the Everyman.
- The Lover
The lover creëert intieme momenten, inspireert liefde, passie en romantiek. Dit type draait om een emotionele binding. Merken die dit archetype kiezen, worden vaak gezien als een romanticus, verleider, matchmaker of de beste vriend(in). Vaak bieden deze merken producten waarin genot of schoonheid een grote rol speelt. Denk aan luxe chocolade of parfum. Voorbeelden van merken zijn dan ook: Victoria’s Secret, Chanel, Haagen Dazs en Magnum.
- The Jetser
The Jetser is iemand die vreugde in de wereld brengt met humor en plezier. The Jetser houdt ervan om kattenkwaad uit te halen, maar dit type is ook kritisch en eerlijk. Op een luchtige manier brengt the Jetser een serieuze boodschap over naar de doelgroep. Voorbeelden van merken zijn: Old Spice, Ben&Jerry’s, M&M en Young Capital.
- The Everyman
The Everyman zoekt verbinding en wordt erkend als ondersteunend, trouw en nuchter. The Everyman is de rots in de branding. Dit type is heel betrouwbaar en heeft niet graag de schijnwerpers op hen zelf. Deze merken spelen de rol van de betrouwbare bondgenoot. Voorbeelden van merken zijn: Hornbach, Hema en IKEA.
4. Structuur
De laatste groep wil vooral een structuur bieden. Deze groep bevat: The Caregiver, The Ruler en The Creator.
- The Caregiver
The caregiver beschermt en zorgt voor anderen, is meelevend, koesterend en genereus. Deze merken denken echt mee met hun klanten en stellen het belang van klanten voorop. The Caregiver zorgt voor anderen en offert zichzelf op waar nodig. Voorbeelden van merken zijn: Volvo, het Rode Kruis en Pampers.
- The Ruler
The Ruler schept orde in de chaos. Hij of zij is de heerser en is typisch controlerend en streng, maar toch ook verantwoordelijk en georganiseerd. The Ruler straalt autoriteit uit en is op zoek naar meer controle, macht, status en prestige. The Ruler bepaalt vaak de standaard in de markt, waardoor consumenten deze merken vertrouwen. Voorbeelden van merken zijn: Mercedes-Benz, Microsoft, Albert Heijn en Rolex.
- The Creator
The Creator is fantasierijk, inventief en gedreven om dingen van waarde te bouwen. Dit type jaagt een ideaal na, ontwikkelt een visie en wil altijd inspireren. The Creator is eigenwijs, vindingrijk en erg creatief. Hoge kwaliteit, perfectie en het ‘op je eigen manier doen’ is voor dit soort merken belangrijk. Voorbeelden van merken zijn: Apple, Tesla, Lego, Adobe en Canon.
De archetype methode gebruiken
De archetype methode houdt in dat je als merk één of twee archetypes kiest waar jij je als merk mee identificeert. Deze archetypes vormen vervolgens de basis van jouw branding en communicatie.
Kies je voor bijvoorbeeld voor ‘The Jetser’, dan zul je wat meer speelse elementen kunnen toevoegen, zoals humor. Maar kies je voor ‘The Ruler’, dan zul je een wat serieuzere toon aan willen houden.
Als je dit goed toepast, vorm je dus een merk op basis van al bestaande ervaringen, waardoor het voor iemand een stuk makkelijker is om je boodschap te interpreteren.
Denk maar eens aan een heel zakelijk of professioneel merk, wat ineens een grappige social media post wil maken om ‘viral’ te gaan. Vaak werkt dit niet en creëert het een awkward gevoel. Terwijl een merk als Coolblue of Old Spice hier wel makkelijk mee wegkomt. Waarom? Omdat het in hun geval heel goed past bij de persoonlijkheid en DNA van het bedrijf, die ze al vanaf het begin sterk inzetten in hun communicatie.
Een paar tips
1. Stel vragen
Weet je niet welk archetype bij jouw merk past? Of is het onduidelijk? Begin met stellen van vragen aan je werknemers of (potentiële) klanten. Wat denken zij? Hoe kom je nu precies over als merk? En past dit bij je ambities?
2. Kies het liefst één archetype
Je kunt meerdere types kiezen, maar de archetype methode heeft geen nut als je er te veel kiest. Dan ontstaat er alsnog verwarring voor de doelgroep. Hoe duidelijker de richting die je kiest, hoe duidelijker de boodschap zal zijn. Het beste is dus om er maar eentje kiezen of maximaal twee. Wanneer je voor twee archetypes gaat, zorg dan dat er een dominant is en voor zo’n 70% je merk representeert. De andere 30% gaat naar je tweede archetype.
3. Houd je archetype in gedachten bij het maken van content
Elke keer als je nieuwe content maakt, een nieuwe campagne bedenkt of een nieuwe advertentie wil plaatsen, denk dan aan de gekozen archetype en beoordeel of je idee hierbij past. Zo voorkom je afdwaling en houd je je boodschap helder!
Marketing ondersteuning nodig?
Hulp nodig met het verbeteren van je marketing uitingen? Wil je ook de archetype methode inzetten? Of kun je (tijdelijk) extra handen gebruiken in je marketingteam?
Bij Endeavour Heroes kun je een online marketeer inhuren die tegen een aantrekkelijk tarief bij jou op locatie komt werken. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.
Tags
Ook interessant?
Zo komt je website hoger in Google – 15 SEO tips
Hoe kom je hoger in Google? Ga direct aan de slag met onze 15 SEO tips.
Hoe zet je ChatGPT in voor social media marketing?
Roos vertelt je de beste manieren om ChatGPT te prompten voor je social media marketing!
Op zoek naar een hero?
Wil je meer informatie over het inhuren van een online marketeer? Bel ons of laat je contactgegevens achter. We informeren je graag en vrijblijvend over alle mogelijkheden die de Heroes jou bieden.
Blijf op de hoogte
Maandelijkse nieuwsbrief met updates, blogs en achtergrondartikelen.
Ontdek Heroes
Hoofdkantoor Haarlem
Phoenixstraat 4, Haarlem
Coming soon:
Utrecht