Karima-allround-online-marketeer

Meer weten? Neem contact op.

5 SEO begrippen die je moet kennen

5 SEO Begrippen Endeavour Heroes
Karima Bakkali
feb 24, 2023
- 4 min lezen

Alt tag, anchor, broken links en redirect. Een aantal termen waar je mee wordt doodgegooid als je start met SEO. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? In dit blog lichten we 5 belangrijke SEO begrippen in duidelijke en begrijpbare taal toe die je moet kennen.

5 SEO begrippen

  1. Anchor
  2. Alt tag
  3. Broken links
  4. Crawlen
  5. Redirects

1. Anchor betekenis

Het eerste SEO begrip is een anchor tekst. Een anchor tekst is een klikbare tekst, waarbij je doorverwezen wordt naar een andere pagina. Een anchor tekst kan je voor twee doeleinden toepassen: interne en externe linkbuilding.

Interne linkbuilding

Het proces waarbij je binnen je eigen website links plaatst die naar andere pagina’s op dezelfde website leiden, wordt interne linkbuilding genoemd. Deze links helpen gebruikers te navigeren en bevorderen de structuur van een website. Bovendien verbeteren interne links de vindbaarheid van pagina’s voor zoekmachines, wat de SEO-prestaties ten goede komt door het opbouwen van een gezonde linkstructuur.

Externe linkbuilding

Het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website heeft externe linkbuilding. Deze inkomende links, ook wel backlinks genoemd, versterken de geloofwaardigheid en autoriteit van je website in de ogen van zoekmachines. Kwalitatieve backlinks van betrouwbare bronnen zijn cruciaal, omdat het signalen zijn van vertrouwen en relevantie, wat je positie in zoekmachines en zichtbaarheid op het web verbetert.

 

Let wel op: vaak gebruiken mensen termen als ‘lees meer’ of ‘klik hier’ als anchortekst. Het is echter beter om een specifieke naam te gebruiken, zodat zowel de lezer als Google weet waar je naar verwijst. Dit is een voorbeeld: ‘Marketinghulp? Bekijk onze Heroes’.

2. Wat is een alt tag?

Je zou denken dat alleen tekst nodig is om beter vindbaar te worden voor Google, maar vergis je niet. Naast tekst kunnen afbeeldingen ook hieraan bijdragen. Het tweede SEO begrip is daarom alt tag. 

Wanneer je een afbeelding toevoegt aan een pagina, is het belangrijk om jouw afbeelding te omschrijven. Met behulp van deze tekst, ook wel tag genoemd, kunnen bezoekers jou beter vinden via Google. Dit komt omdat Google de afbeelding als het ware scant om erachter te komen wat voor afbeelding het is. Gebruik dus altijd een omschrijving, want zo help je Google om jouw afbeelding makkelijker te scannen, wat ervoor zorgt dat je makkelijker wordt gevonden.

3. Broken links

Om hoog in de zoekmachines te eindigen wil je graag dat alle pagina’s op je website werken. Mocht je een pagina verwijderen en hierbij vergeten om de anchor tekst aan te passen, dan verwijs je naar een link die het niet doet. Dit wordt een broken link genoemd, tevens het derde SEO begrip. Een broken link is dus een link die verwijst naar een niet-bestaande pagina. Broken links zijn schadelijk voor de gebruikerservaring en SEO, omdat ze bezoekers frustreren en zoekmachines negatief beïnvloeden. Bij een onbekende pagina wordt er vaak een 404-pagina weergegeven. Wil je dit voorkomen? Dat kan natuurlijk. Met behulp van Google Search Console kan je eventuele broken links op jouw website opsporen.

seo-begrippen-404-pagina

4. Websites crawlen

Een van de SEO begrippen is crawlen. Crawlen is het proces waarbij zoekmachines, zoals Google, webpagina’s doorzoeken en indexeren. Zoekmachines gebruiken geautomatiseerde bots, genaamd crawlers, om websites systematisch te scannen en informatie te verzamelen.Deze geautomatiseerde bots volgen links van pagina naar pagina, ze lezen de inhoud en slaan deze op in de zoekmachine-index. Crawlen is de eerste stap in het rangschikken van webpagina’s op relevantie en waarde voor zoekopdrachten.

5. Redirects instellen

Het laatste belangrijke begrip binnen SEO is een redirect. Redirects zijn instructies die een webbrowser of zoekmachine (zoals Google) vertellen om een URL naar een andere locatie door te sturen. Dit kan een permanente of tijdelijke wijziging zijn. Bij een permanente verwijzing wordt vaak het getal 301 gebruikt en bij een tijdelijke het getal 302. Wanneer de oorspronkelijke URL is gewijzigd of verwijderd, worden redirects gebruikt om bezoekers automatisch naar een nieuwe pagina te leiden. Ze zijn essentieel voor het behouden van zoekrangschikkingen en zorgen voor een soepele gebruikerservaring wanneer een website wordt geüpdatet of herzien.

Google Search Console

Tot slot is Google Search Console een veel gebruikte tool binnen SEO. Het is een gratis tool van Google waarmee je inzicht krijgt in hoe goed jouw website scoort. Daarnaast kan je met de tool ook ontdekken waar kansen liggen. Zo kan je met de tool ook een URL-inspectie uitvoeren. Hiermee krijg je inzicht in hoeverre een pagina geschikt is voor mobiel. Kijk of hier fouten in zitten en als dat het geval is, vraag Google opnieuw om de pagina te crawlen. 

Nu je deze belangrijke begrippen kent, kan je van start gaan met jouw SEO! Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het uit te besteden!

Conclusie

Een van de SEO begrippen is de anchor tekst, die de interne en externe linkbuilding mogelijk maakt. Alt tags zijn nodig voor afbeeldingen, omdat ze Google helpen te begrijpen wat er op de afbeelding te zien is. Broken links zijn schadelijk voor SEO en de gebruikerservaring. Crawlen is het proces van zoekmachines om webpagina’s te indexeren. Redirects sturen simpel gezegd URL’s door. Tot slot is Google Search Console een handige tool voor SEO-monitoring. Nu je deze belangrijke begrippen kent, kan je van start gaan met jouw SEO! Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het uit te besteden!

SEO hulp nodig?

Bij Endeavour Heroes huur je al een SEO specialist in tegen een aantrekkelijk tarief die bij jou op locatie komen werken. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij je complete online marketing uitbesteden? Dat is ook mogelijk bij Endeavour Heroes!

Ook interessant?