martijn managing director - Endeavour Heroes

Meer weten? Neem contact op.

4 redenen waarom video content onmisbaar is

redenen waarom video content onmisbaar is
Carien Snoeijs
Carien Snoeijs
- 5 min lezen

Wist jij dat maar liefst 60% van de kijkers van een video zich drie dagen later nog kan herinneren wat er in een video getoond werd? Bij geschreven tekst is dit slechts 10%. Dit is één van de redenen waarom video content onmisbaar is tegenwoordig, en super populair onder content marketeers. In deze blog geef ik je nog vier redenen waarom deze populariteit meer dan logisch is, en jouw bedrijf vandaag nog moet beginnen met het inzetten van video content.

1. Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Als je als merk een bepaalde boodschap wilt overbrengen, is het belangrijk daar een emotie aan vast te hangen. Afhankelijk van het doel van je boodschap kan het consumenten bijvoorbeeld ontroeren, verrassen of enthousiasmeren. Via een video kun je veel beter emoties overbrengen dan met tekst. Je kunt bepaalde emoties op verschillende manieren terug laten komen in de video, denk hierbij aan de gehele tone of voice, of de houding van een personage in een video. De sfeer is hierbij erg belangrijk. Een sfeer naar voren brengen in tekstuele content is een stuk lastiger. De kans dat je boodschap goed overkomt, wordt uiteindelijk dus sterker door het gebruik van video content. 

2. Het maakt je content toegankelijk

Hoewel je het misschien niet verwacht, is ongeveer 12% van de Nederlandse volwassenen laaggeletterd. Dat wil zeggen dat er een groep mensen is die geschreven content niet of nauwelijks begrijpt. Daarnaast heeft ongeveer 1 op de 20 mensen in Nederland een vorm van dyslexie, waardoor lezen en schrijven bemoeilijkt wordt. Je boodschap goed overbrengen in de vorm van tekstuele content is bij deze groep een uitdaging. In een video hoef je in principe geen gebruik te maken van geschreven tekst, je kunt dit bijvoorbeeld omzetten in spraak: een voice-over. Dit maakt het dat video content een stuk toegankelijker is voor een grotere groep mensen.

3. Het scheelt tijd en moeite

Als je de boodschap die je wilt overbrengen uitschrijft, ben je vaak een hoop woorden kwijt. Om je tekst aantrekkelijk te houden voor de lezer, moet je zorgen dat het geheel niet te lang is. Bovendien moet je rekening houden met het feit dat mensen, zeker online, een tekst vaak scannen en niet in zijn geheel lezen. Je schrijft een artikel waarbij de lezer vijf minuten kwijt is aan het lezen van je tekst, terwijl je deze hele boodschap ook over kunt brengen in een video van 30 seconden. Dit scheelt de kijker tijd en bovendien bepaal jij precies wat écht belangrijk is -en daarmee wat de kijker ziet. Het scannen van de informatie gebeurt hierdoor ook minder. 

Vaak denkt men dat video een dure vorm van content is, zeker in vergelijking met geschreven content. Dit zou zeker kunnen; je kunt videocampagnes laten maken door partijen die daar soms flinke bedragen voor vragen. Je bent dan verzekerd van kwaliteit, en je bent er zelf geen werk aan kwijt. Tegenwoordig is het maken van video content echter ook een stuk toegankelijker geworden. Door de verbeterde kwaliteit van camera’s op bijvoorbeeld de iPhone, is het makkelijker geworden om zelf kwalitatief goede video content te maken, op een laagdrempelige manier. Ook het groeiende aantal freelance creatievelingen, videografen en editors zorgen ervoor dat je voor een klein bedrag een leuke video kunt laten maken.

4. Het vergroot je zichtbaarheid

Mensen denken soms dat SEO (Search Engine Optimalization) enkel te maken heeft met tekstuele content, maar niets is minder waar. Het gebruik van video content, in combinatie met een pakkende titel en goede beschrijving, kan er juist voor zorgen dat je op Google eerder gevonden wordt. Dit komt omdat Google gek is op een inhoudelijke contentstrategie, en het daardoor video’s vaak een prominentere plek geeft op de resultatenpagina. Daarnaast is het zo dat video content tot wel 40 keer sneller wordt gedeeld dan tekstuele content. De kans dat jouw videos worden gedeeld is dus groter dan wanneer jij een tekstuelepost op social media plaatst. Hierdoor zien meer mensen je video en vergroot dit je (online) zichtbaarheid. 

Tot slot nog een paar interessante tips voor het maken van een goede video

Maak het persoonlijk! Zorg dat je met je video een connectie maakt met de kijker. Bijvoorbeeld een persoonlijke welkomstvideo voorafgaand aan een evenement, of juist een dankvideo na het doen van een aankoop. Op deze manier kun je de kijker op een laagdrempelige manier binden aan je merk, omdat ze zich speciaal voelen door de persoonlijke benadering. 

Maak het realistisch! Kies de juiste personen die passen bij de boodschap die je wilt overbrengen. Gebruik maken van ‘echte’ mensen – mensen waar jouw doelgroep zich mee zou kunnen identificeren – werkt bijvoorbeeld het beste om een boodschap op een oprechte en authentieke wijze over te brengen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met taalgebruik in de video’s. Wil je jongeren aanspreken? Dan is het aan te raden om andere woorden te gebruiken dan wanneer 70-plussers je doelgroep zijn.  

Maak het verhaal compleet! Maak in de video gebruik van verschillende soorten beelden. Wissel bijvoorbeeld een pratend hoofdpersonage af met bijpassende sfeerbeelden. Dat maakt je boodschap visueler, en de video als geheel dynamischer. Dit speelt ook een rol bij het overbrengen van een bepaalde emotie, omdat je op deze manier beter een sfeer kan verbeelden dan wanneer enkel een hoofdpersonage aan het woord is. 

Zorg dat er per video één duidelijk call to action is! Een call to action is het doel wat verbonden is aan de video. Dit zorgt ervoor dat de kijker wordt aangezet tot het overgaan tot bepaald gewenst gedrag. Bijvoorbeeld het doen van een aankoop, het aanzetten tot nadenken of het aanwakkeren van een discussie. Zorg dat de video één doel bevat, om het overzichtelijk te houden voor de kijker. Een tip is om de call to action aan het begin van je video te benoemen, zodat gelijk duidelijk is wat er van de kijker wordt verwacht. 

Heb je hulp nodig bij video content of wil jij een kick-ass contentstrategie? Bij Endeavour Heroes huur je een content specialist in die tegen een aantrekkelijk tarief bij jou op locatie komen werken. 

Wil jij je complete online marketing uitbesteden? Dat is ook mogelijk bij Endeavour Heroes! Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Ook interessant?